събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    11573 прочитания

    Кои проекти бяха наградени на седмото издание на TUES Fest 2024?

    Двудневният фестивал отбеляза 35-ата годишнина на ТУЕС, предложи битка с роботи и изложение на близо 150 ученически проекта
    24 април 2024, 09:43 a+ a- a

    Снимки: Economy.bg

    На 20 и 21 април в Иновационен форум „Джон Атанасов“ в София Тех парк се проведе ТУЕС Фест 2024. Тази година за първи път изданието на деня на отворените врати на Технологично училище „Електронни системи“ към Технически университет – София се проведе в два поредни дни, присъствено.

    Хексаподът Hexatron и създателите му Филип Ерменков и Явор Иванов от 12Б клас

    Събитието беше съпроводено от разнообразни дейности като битка с роботи, създадени от възпитаниците на училището, кратки лекции от вече завършили ТУЕС, както и изложение на техни проекти на учениците от 8-и до 12-и клас. Участие в събитието взеха 147 проекта, създадени от 345 ученици, разработени в трите категории: Софтуер, Компютърни мрежи, Роботика и вградени микрокомпютърни системи. Идеята зад това е една от най-важните цели и фундамент на ТУЕС Фест – да запознае учениците и техните родители с образователния модел на ТУЕС, чрез показаните разработки и резултатът от този образователен модел.

    RehaBot, tехнически помощен уред за рехабилитация на глезен и създателката му Сара Тамбурковска от 12Г клас

    Разнообразието от проекти, разработени от учениците беше изключително голямо като се започне от приложение за грижа на кожата, мине се през умна система за приспиване на къщата, брайлов монитор, приложение за диагностика в помощ на лекарите, приложение за проверка дали устройството ни би се справило с рансъмуеър атака, тестер на ракетни двигатели, радиоуправляеми самолети и лодки, системи за събиране на слънчева енергия, системи за неутрализиране на шумовото замърсяване в помощ на морските обитатели, приложение за правопис, машина за рециклиране, приложение за лесно пътуване с влакове, устройство за правилна рехабилитация на глезена след тежки контузии и/или операции и още толкова много други.

    По време на TUES Fest беше отбелязана и 35-ата годишнина на училището. Събитието събра на едно място огромната общност от завършили, настоящи и бъдещи ученици, преподаватели, институции, ИТ компании, приятели и съмишленици. ТУЕС ФЕСТ е събитието, на което си дават среща училището, университета и бизнеса. TUES FEST 2024 бе пресечната точка на миналото, настоящето и бъдещето и в това безспорно се увериха всички над 6000 посетители.

    Ето кои проекти завоюваха първите места на състезанието:

        • Категория Компютърни мрежи
        1. Ransom 2.0 – Проектът симулира действията на зловредни кодове от тип Ransomware. Целта е да може крайния потребител да тества как неговите защити биха се справили срещу атака от този тип. 

        2. Progressive (not depressivе) delivery. Вместо да бъдат внедрявани нови функции или нови услуги за всички потребители, компаниите, използващи технологии за прогресивна доставка, ги пускат постепенно, на подгрупи от своята потребителска база. По този начин, тествайки хипотезите си само с част от реалните клиенти, могат да бъдат предотвратени провали и решенията за продуктите да бъдат подобрени.

        3. WiCry има за цел активно да тества реакциите, действията и експертизата на екипите отговарящи за защита на инфраструктурата, контролите и процедурите за информационна сигурност в реалистична киберзаплаха, която включва най-разпространения протокол за безжична мрежова свързаност – Wi-Fi.

        • Категория Роботика и вградени микрокомпютърни системи
        1. Cable = Undefined! Революционизира embedded проектите, като елиминира проблемите със сложните окабелявания. С два взаимно свързани breadboard-а както начинаещи, така и по-напреднали могат лесно да създават връзки без нуждата от кабели. Техният уебсайт е достъпен и има вградени AI функционалности, които допълнително оптимизират процеса, като предлагат начини за свързване и генерират персонализиран код.

        2. MECHKA v3 - четирикрак робот.

        3. БОБКА (Био Оптимизатор за Безопасна Костенуркова Атмосфера) представлява успешна разработка на вградена система, предназначена за наблюдение и управление на терариум за земноводни костенурки.

        • Категория Системно програмиране
        1. Quark. Quark е компилиран език за програмиране. Написан е на C, flex, bison, X86 assembly и LLVM assembly. Главната му цел е да служи като "ядро" на бъдещи езици за програмиране, които по-лесно да надграждат върху него. Поради това компилаторът му е изцяло модулен, което позволява бързи и ефективни промени и добавки към езика.

        2. MC-Jscript! Технология за зареждане на модове (приставки), написани на JavaScript, в Minecraft.

        3. TimeFlies е перфектното място за запазване и изграждане на истории. Тук можете да запишете и съхраните всичките си любими спомени, както и да колаборират с приятели и да създавате безброй линии на времето, които да ви напомнят за всички моменти заедно.

    За поредна година медийно жури, част от което бе и Economy.bg, връчи награда за най-социално значим проект, която грабна приложението Diagnosify, чиято идея е да предлага второ мнение при определяне на някои диагнози като пневмония, рак на кожата и др.

    Проектът Diagnosify с един от създателите му

    Отделно всяка медия излъчи свой любим проект, като Economy.bg се спря на BulTrain. Приложението е разработено от Тихомир Гърменлиев, 12 В клас. То помага при пътуване с влак като освен, че цялата информация за разписанията е събрана на едно място в реално време, предлага виртуални табла от различни гари и отговаря на някои от най-често задаваните въпроси, свързани с пътуване с влак.

    Тихомир Гърменлиев, 12В клас, представя проекта си BulTrain

    IT компаниите, които подкрепиха седмото издание на TUES Fest2024 също обявиха своите любими проекти:
    “FocusFlow” е проект на ученици от 12-ти клас, който представлява система за следене вниманието на учениците в час. Той бе награден от A1.
    “BarbieBot” е боен робот, разработен само от момичета от 11-ти клас, който спечели тазгодишната TUES Battle Bots 2024! Той бе награден от Bosch Engineering Center Sofia.
    “Аеронавтично радио” e ръчно изработено радио, от ученици в 11-ти клас, с антена настроени за слушане на самолети. То бе наградено от Bosch ECS
    “Hexatron” е хексапод - робот с шест крака, проектиран за осигуряване на гъвкавост, маневреност и стабилност в различни терени и условия. Той е разработен ученици в 12-ти клас и бе награден от Codbex.
    Победителят в категория „Компютърни мрежи“, “Ransim2.0”, разработен от Ангел Николов от 12-ти клас, бе награден от DXC.
    “LensLend” е уеб приложение, разработено от ученик в 12-ти клас, което свързва хора, търсещи или предлагащи снимачно и аудио оборудване, както и места за снимане, с цел улесняване на процеса на създаване на дигитално съдържание за интернет. То бе наградено от DXC и Nemetscheck.
    Второто място в категория “Компютърни мрежи” взе проектът “Progressive (not depressive) delivery”, разработен от Емилия Чукалева от 12-ти клас. Проектът бе награден от DXC и ITGix.
    “За думите” е приложение, чиято цел е да обогати речника на младото поколение. Той е Разработен от ученичка в 11-ти клас и бе награден от DXC.
    “BulTrain” получи  наградата на DXC и StamSoft.
    “БОБКА”  е направена от ученик в 12-ти клас и бе наградена от M2M Services.
    “Internet car” представлява кола управлявана през интернет на базата на UDP и VPN. Тя е разработена от ученик в 11-ти клас и бе наградена от M2M Services.
    “Diagnosify” получи допълнително признание от цели 5 компании, подкрепящи TUES Fest 2024 - SAP, Trading 212, Haemimont, Nettera, Tumba Solutions.
    “Snack Buddy” е автоматична хранилка за домашни любимци, която се управлява през мобилно приложение. Разработена е от ученичка в 12-ти клас и бе наградена от Telelink Business Services.
    “Шамандура със стойност” представлява иновативна система от умни шамандури, разположени в стратегически области на морето. Проектът е разработен от единадесетокласници и бе награден от Telelink Business Services.
    “StereoMath” е мобилно приложение, разработено от десетокласници, което визуализира задачи по стереометрия и показва стъпка по стъпка как да се реши задачата. Trading 212, Chaos и IBM избраха да наградят този проект.
    Quark е компилиран език за програмиране, разработен от Дарий Топузов от 10-ти клас. Той получи и награди от Trading 212 и Ocado Technology.
    Tupal car е количка, на която можете да задавате въпроси и тя да отговаря на тях. Управлява се с жестове. Разработена е от десетокласници и бе наградена от Yettel.
    “DishEat” е приложение за генериране на рецепти и хранителни режими. Yettel и Telebid Pro наградиха учениците от 11-ти клас, които разработиха проекта.
    “Polluted” е 3D компютърна игра, направена с Game Engine-а Unity. Трудът на осмокласниците беше възнаграден от Chaos и StamSoft.
    “PowerPath” е електромобилно приложение за Android автоматично оптимизира маршрута, включващ зареждащи станции, и предоставя функции за запазване на местоположения и намиране на близки станции. Проектът е разработен от 12-ти клас и получи една от наградите на Nettera.
    “TtTranquil” е проект, който цели да намали шума, генериран от товарните кораби в океана, с цел подобряване хабитата на морските обитатели. Този проект бе разработен в рамките на 4 дни от петима дванадесетокласници, те получиха наградата на Nettera.
    “МРПБ” представлява машина за рециклиране на пластмасови бутилки. Това е поредната дипломна работа, която бе оценена от StorPool.
    “Chalcedony” е интерпретатор на статично типизиран скриптов език, разработен като дипломна работа на ученик в 12-ти клас. Проекта спечели една от наградите на Strypes Group.
    “The curious painter” е видео игра, създадена от дипломант в 12-ти клас, в която се разхождаш из света, оцветявайки всичко и опитвайки се да победиш всички врагове. Той бе отличен от Strypes Group.
    “MC-Jscript” е написан на JavaScript, в Minecraft и е разработена от ученик в 11-ти клас. Той спечели не само призовото второ място в категория “Софтуер”, но и беше награден от TelebidPro.
    “Imagen” е разработена платформа от ученици едва 9-ти клас, която е подобна на известни платформи като DALL-E на OpenAI и Midjourney, Imagen дава на потребителите възможност да генерират завладяващи снимки от прост текст. Малките деветокласници бяха отличени с две награди от TelebidPro и Tumba Solutions
    “Diahelper” е мобилно приложение за самоконтрол на диабетици, изработено от дипломант в 12-ти клас. Той успя да вземе първата награда на Nemetscheck Bulgaria.
    “PURPLE” представлява система за повишаване на производството на енергия от фотоволтаични панели, изработена от ученик 12-ти клас. Той взe една от наградите на Nemetscheck Bulgaria.
    “Станция за тестване на ракетен двигател” е проект разработен от две момчета в 11-ти клас, като целта е да направим станция за измерване на мощността на ракетни(и др.) двигатели. Станцията бе отличена от Nemetscheck Bulgaria.
    “Teamplayer” e платформа, разработена от ученици от 8 клас, за по-добро и по-надеждно намиране на съотборници за различни видеоигри. Те бяха наградени от Ocado technology.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19