петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2006 прочитания

    Още 30 нови контейнера за текстилни отпадъци в София

    Текстилните отпадъци се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят, а останалите се нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията
    13 септември 2019, 10:15 a+ a- a

     

    Столична община постави още 30 специализирани контейнера за текстил. Те са разположени в различни райони на града. Съдовете на "Тексайд България" са част от системата за събиране и третиране на текстилни отпадъци, която общината започна да разработва в началото на 2019.

    Зам.-кметът по екология на София Йоана Христова направи проверка на новите контейнери в ж.к. „Овча купел“ заедно с кмета на района Христина Семерджиева, експерти от дирекция "Управление на отпадъците" на общината и Столичен инспектор. „С 30-те нови контейнера надграждаме системата за текстилни отпадъци на територията на Столична община. Общият брой на съдовете вече е 72", съобщи Христова. "От февруари започнахме с поставянето на първите 42 с бранда TexСycle. За времето от февруари до днес от всичките контейнери са събрани над 368 тона текстилни отпадъци и обувки."

    Христова каза, че с въвеждането на тази система София разширява разделно събираните потоци отпадъци, с което се намалява вредното им влияние върху компонентите на околната среда, включително и върху качеството на атмосферния въздух.

    Новите контейнери са бели, брандирани с лента, която показва видовете отпадъци, които могат да се поставят в тях. Чрез JPS ще се следи запълването на съдовете. Създадени са така, че да предпазват събраните текстилни изделия от атмосферните влияния и да ги защитават от кражби.

    Събраните в контейнерите отпадъци се транспортират от специализираните компании за третиране на текстилни отпадъци до техни площадки, на които се извършва последващо сортиране на съдържанието в контейнерите. При процеса отпадъците се сортират по видове, като годните за повторна употреба се отделят. Друга част от текстилните отпадъци се сортират и нарязват и се използват като памучни парцали за индустрията.

    Адресите на всички контейнери могат да бъдат намерени на сайта на Столична община - www.sofia.bg/waste

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 27 минути
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 57 минути
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 2 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 3 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate