петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    894 прочитания

    Възпитаници на Американския университет набират $5 млн.

    Целта на вече завършилите учебното заведение е да помагат финансово на новите студенти
    07 октомври 2019, 11:11 a+ a- a

    Общността на възпитаниците на Американския университет в България (АУБ) поема ангажимент в следващите 5 до 10 години да набере общо $5 млн. Финансовите средства ще бъдат изразходвани за обучението на бъдещите поколения студенти на висшето училище, съобщиха от образователната институция.

    Американският университет в България (АУБ) е основан през 1991 г. със съдействието на правителствата на Република България и САЩ. АУБ е акредитиран както в САЩ от New England Commission of Higher Education (NECHE), така и в Европа от българската Национална агенция за оценяване и акредитация. В резултат успешно завършилите АУБ студенти получават двойна диплома – за САЩ и Европа. Университетът предлага 13 бакалавърски програми, магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри и магистърска програма по финанси, банково дело и управление на недвижими имоти съвместно с икономическия университет Bocconi в Милано. В АУБ се обучават 1000 студенти от над 40 държави, а преподавателският състав надхвърля 70 души от над 20 страни. АУБ разполага с най-добрата университетска база в региона: комфортни общежития, отличения с награди студентски център „Америка за България“ и най-голямата англоезична библиотека в Югоизточна Европа. Така студентите живеят и учат в кампус, отговарящ на най-високите световни стандарти. Общо завършилите АУБ са около 5000 души, като 99,8% от тях са започнали работа или са продължили обучението си в магистърски или докторски програми броени месеци след дипломирането си. В допълнение АУБ заема водещи позиции в рейтинговата система на Министерство на образованието за осма поредна година.

    Идеята на алумни общността за дарителската кампания е да изразят благодарността си към АУБ – изиграл важна роля в изграждането им като личности и професионалисти: „Искахме да изразим нашата дълбока и искрена признателност към нашия университет и осъзнахме, че най-добрият начин да го направим е да дадем шанс на повече млади хора да преживеят магията „Американски университет в България“.

    Ние сме категорични, че онова, което АУБ дава на студентите, не се изчерпва само с високото качество на образованието, а и с незабравимите преживявания с приятели, които наистина остават такива за цял живот. АУБ окрилява своите студенти, за да реализират целите си и да правят света около тях по-добър. Искаме повече хора да бъдат вдъхновени от АУБ, който значи толкова много за нас.“ Така обясни каузата Йордан Карабинов, президент на AUBG Alumni Association.  

    Завършилите АУБ са поели ангажимента до 2028 година да съберат общо $5млн., които ще бъдат дарени за образователните нужди на студентите на висшето учебно заведение.

    През първата година от мащабната и продължителна дарителска акция алумни общността на АУБ иска да осигури 300 хил. долара, като заявените дарения до момента са на стойност над $280 000.

    Всеки дарител ще има възможността да прецени дали неговите средства да бъдат насочени за стипендии, студентски клубове, научни изследвания или други дейности. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 2 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate