петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1381 прочитания

    Борисов: Преди 6-7 хил. години тук са живели най-богатите хора

    Икономиката се отърсва от старите си доспехи и се преориентира към Запада, посочи премиерът
    07 октомври 2019, 15:10 a+ a- a

    Ф-16, АЕЦ “Белене”, Брекзит, членството на Северна Македония в ЕС. Тези теми коментира премиерът Бойко Борисов по време на бизнес-закуска с Американска търговска камара в България.

    Никога не е имало лобизъм при сделката за изтребителите Ф-16, подчерта Борисов. "Беше подло, беше трудно, но с Горанов и Каракачанов го направихме необратимо", посочи той. "Ние закупихме за нашите пилоти най-доброто, което се произвежда", изтъкна премиерът.

    Представителите на американската компания подчертаха пред българския министър-председател, че само в Европа има над 700 самолета F-16, а в света са продадени над 4000 броя от летателното средство, което го прави най-продаваният военен изтребител и най-използваният в реални военни действия. Модерният изтребител е на въоръжение в 28 страни в света, включително и при нашите съседи - Гърция и Турция.

    "Направихте добра инвестиция", коментира Ранди Хауърд, директор "Бизнес развитие" в "Локхийд Мартин". "Нашите самолети са скъпи, но изтребителите ни ще се върнат под формата на инвестиция в сигурността в България", посочи той.

    България работи активно по въпроса за енергийната си независимост и диверсификация, добави Борисов, като отбеляза, че в момента се строи интерконекторът между България и Гърция, както и Балкански поток. "Никой не може да ни се сърди, че строим газови магистрали", посочи той. "Нека да има конкуренция - това сме го научили от вас", обърна се премиерът към американския бизнес. "Докато другите говореха, ние си направихме и тръбата с Турция за 30 милиарда. Проведохме конкурсите за компресори - спечели американската "Солар". Газовият хъб „Балкан“ може да прави реална търговия според всички правила на ЕК", допълни той.

    "Вчера престолонаследникът на Абу Даби, който най-късно до началото на следващия месец ще дойде на посещение у нас, каза, че най-много го е впечатлило, че в България преди 6-7 хил. години са живели най-богатите хора. Тогава не е имало петрол, но е имало сол. Обирали са солта и са я продавали по цяла Европа. Така че в много сфери сме направили много неща".

    Борисов отбеляза, че догодина България ще бъде домакин на Берлинския процес. Тогава в страната ни ще пристигнат лидерите на Германия, Франция, Италия, Австрия, Полша и Великобритания, заедно с лидерите на Западните Балкани. По думите му всички ще дойдат в страната ни, "защото България води политика не само на добросъседство, но и дава перспектива за страните на Балканите".

    Според премиерът Северна Македония трябва да стане член на Европейския съюз и НАТО. Той е на мнение, че и Албания трябва да стане член на НАТО, защото "всяка една държава, изоставена държава от голямото европейско семейство, веднага става средище на корупция и терор".

    Борисов коментира и Брекзит. "Надали има някой, който да знае какво се случва. Но всички очакват най-лошото. Търся дипломатична дума, но не мога да я намеря. Не ми стига речникът в това отношение. С ужас чакаме края на месеца. Ако няма сделка, никой не може да каже какво ще се случва с гражданите на ЕС във Великобритания и обратно".

    "Икономиката се отърсва от старите си доспехи и се преориентира към Запада", отбеляза Борисов, като благодари на американския бизнес за инвестициите.

    На финала премиерът коментира и проекта АЕЦ "Белене". "Имаме много голям шанс да направим един много добър проект с "Дженерал електрик", с "Росатом", Areva, сега "Фраматом", заяви той, като допълни, че е обсъждал проекта в продължение на час с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. "Имаме два български реактора, така че тази догма "руски реактори, руска централа", вече не съществува". На 100% сме си ги заплатили, те са български. С американски турбини, френско-германско оборудване при електрониката, мисля, че това би бил един много красив проект, но ще си каже думата конкуренцията", отбеляза Борисов.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 минути
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 33 минути
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 2 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate
    преди 18 часа
    Най-мащабната германска инвестиция в България: „Аурубис“ разширява производството си у нас
    Компанията откри инвестиция за 800 млн. лв. в медодобивния завод край Пирдоп и Златица
    преди 20 часа
    Shelly Group е първата компания на най-новия сегмент за двойно листване на БФБ
    Дружествата могат да търсят капитал едновременно и на двете борси в България и Германия