петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1154 прочитания

    90% от всички данни в момента са били създадени през последните 2 години

    Данните вече са по-ценни от нефта, коментираха експерти на форум в София
    10 октомври 2019, 09:31 a+ a- a

    По данни на IBM 90% от всички данни, съществуващи в момента, са били създадени през последните 2 години. Едва 0,5 % от тези огромни масиви обаче се анализират. Очаква се пазарът на големи данни да достигне 77 млрд. долара до 2023 г.

    Данните бяха изнесени на форум в София, посветен на ключовата роля на данните в бъдещето, организиран от американската софтуерна компания AtScale.   

    Данните вече са най-важният ресурс както за бизнеса, така и за публичния сектор. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана АтанасоваОколо този извод се обединиха и предприемачите, информационните анализатори и софтуерните експерти, които споделиха от експертизата и опита си на събитието, организирано от американската софтуерна компания AtScale.   

    “Големите данни са основният ресурс. Според изследване от 2017 г. те са изпреварили нефта. Все повече държавните институции и бизнесът ще разчитат на обработката на тези големи масиви от данни“, посочи Атанасова, като подчерта, че това същевременно е и огромно предизвикателство и за компаниите, и за публичния сектор. „Предизвикателството е първо – да могат да ги събират, второ – да ги съхраняват и трето – да ги обработват по такъв начин, че да допринесат за бизнес процесите и управлението им“ , посочи зам.-министърът. 

    Експертът по киберсигурност и директор на Zucchetti Bulgaria Ясен Танев пък изнесе изключително любопитна лекция за превенция срещу „ИТ Чернобил“. Изтичането на данни, неправомерното събиране на лична информация и как да поддържаме висока дигитална хигиена, бяха част от интересните и полезни теми, с които Танев спечели аудиторията. Той направи бърз „дигитален анализ“ на присъстващите на събитието, въз основа на свързаността им към Wi-Fi мрежата в залата, за да онагледи как всевъзможни връзки и устройства днес за инструменти за събиране на информация. И все пак Танев подчерта, че от „данните има смисъл, само ако успеем да ги трансформираме в информация“. 

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 26 минути
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 3 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 4 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits