понеделник, 14 октомври 2019   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  421 прочитания

  90% от всички данни в момента са били създадени през последните 2 години

  Данните вече са по-ценни от нефта, коментираха експерти на форум в София
  10 октомври 2019, 09:31 a+ a- a

  По данни на IBM 90% от всички данни, съществуващи в момента, са били създадени през последните 2 години. Едва 0,5 % от тези огромни масиви обаче се анализират. Очаква се пазарът на големи данни да достигне 77 млрд. долара до 2023 г.

  Данните бяха изнесени на форум в София, посветен на ключовата роля на данните в бъдещето, организиран от американската софтуерна компания AtScale.   

  Данните вече са най-важният ресурс както за бизнеса, така и за публичния сектор. Това заяви заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Андреана АтанасоваОколо този извод се обединиха и предприемачите, информационните анализатори и софтуерните експерти, които споделиха от експертизата и опита си на събитието, организирано от американската софтуерна компания AtScale.   

  “Големите данни са основният ресурс. Според изследване от 2017 г. те са изпреварили нефта. Все повече държавните институции и бизнесът ще разчитат на обработката на тези големи масиви от данни“, посочи Атанасова, като подчерта, че това същевременно е и огромно предизвикателство и за компаниите, и за публичния сектор. „Предизвикателството е първо – да могат да ги събират, второ – да ги съхраняват и трето – да ги обработват по такъв начин, че да допринесат за бизнес процесите и управлението им“ , посочи зам.-министърът. 

  Експертът по киберсигурност и директор на Zucchetti Bulgaria Ясен Танев пък изнесе изключително любопитна лекция за превенция срещу „ИТ Чернобил“. Изтичането на данни, неправомерното събиране на лична информация и как да поддържаме висока дигитална хигиена, бяха част от интересните и полезни теми, с които Танев спечели аудиторията. Той направи бърз „дигитален анализ“ на присъстващите на събитието, въз основа на свързаността им към Wi-Fi мрежата в залата, за да онагледи как всевъзможни връзки и устройства днес за инструменти за събиране на информация. И все пак Танев подчерта, че от „данните има смисъл, само ако успеем да ги трансформираме в информация“. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 37 секунди
  „Елит Кар“ поема управлението на „Ауто Кели България“
  Така компанията LKQ засилва присъствието си на българския пазар
  преди 28 минути
  Дефлация през септември отчете НСИ
  Спрямо септември миналата година инфлацията е в размер на 2,3%
  преди 2 часа
  Управляващата партия на Качински печели втори мандат в Полша
  Победата на ПиС ще циментира консервативната линия на Полша и ще задълбочи разрива на страната с ЕС, коментират експерти
  преди 2 часа
  Шамар за Орбан: Опозицията спечели Будапеща
  Това е първата електорална загуба за унгарския премиер от 2010
  преди 3 часа
  Шотландия ще поиска нов референдум за отделяне от Великобритания
  Ново проучване показва 50% подкрепа в полза на отделянето
  преди 3 часа
  Учениците ще могат да програмират роботи в БАН
  Извънкласните занимания включват още антропологични изследвания, химични опити, проекти по механика и холограми, приложение на космически технологии в екологията и др.
  преди 3 часа
  България и Йордания задълбочават сътрудничеството си в областта на туризма
  Двете страни подписаха меморандум за насърчаване на културния, фестивалния, селския, кулинарния и други видове туризъм