петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1125 прочитания

    Смъртните случаи от коронаворуса вече са над 900

    Те са повече от причинените от ТОРС, част от работната сила се връща в офиси и фабрики
    10 февруари 2020, 09:08 a+ a- a

    Работещите хора в Китай започнаха да се връщат по работните си места в офиси и фабрики, след като някои от наложените ограничения от страна на правителството, заради епидемията от коронавирус, бяха премахнати. Междувременно жертвите на вируса вече са над 900, съобщава „Ройтерс“.

    Неделя (9 февруари) бе денят с най-много жертви – 97, откакто е започнала епидемията през декември. 

    Акциите и нефтът понижиха цените си, а сигурните суровини като златото повишиха стойността си. Смъртните случаи от новия коронавирус надминаха по брой тези от предишната епидемия, която бе предизвикана от Тежък остър респираторен синдром (ТОРС) през 2002/2003. Екип на Световната здравна организация (СЗО) пътува към Пекин, за да помогне да се оцени точно колко тежка е ситуацията в страната.

    Според официалните данни общият брой заразени е 40 171, а смъртните случаи са 908. СЗО обяви вируса за „глобална здравна заплаха“ на 30 януари, няколко дни след като китайското правителство наложи ограничение на движението на 60 милиона души в централната провинция Хубей.

    През уикенда един американец, хоспитализиран в Ухан, е починал, което го прави първият чужденец, починал от новия вирус. Според „Ройтерс“ заболяването е регистрирано в още 27 държави, в които са заразени над 330 души.

    Голям брой китайски градове се превърнаха в градове-призраци, след като управляващата Комунистическа партия назначи затваряне на пътища, прекъсване на жп и въздушен транспорт и затвори фабрики и училища, коментира агенцията.

    Властите разпоредиха на бизнеса да добави 10 дни допълнителен отпуск след края на празненствата за Китайската нова година, които приключиха в края на януари. Дори днес голям брой работни места ще останат затворени, а много от служителите в администрацията ще работят от вкъщи.

    По една от най-натоварените линии на пекинското метро в час пик няма почти никакви пътници, а малкото налични са с маски на лицата си, предава кореспондент на „Ройтерс“.

    Продължителното прекратяване на работата на много фабрики във втората по големина икономика в света повдига опасения за сигурността на доставките на световно ниво, отбелязва още агенцията. Китайската централна банка е предприела редица мерки с цел подкрепа на икономиката, включително намаляване на лихвите и „заливане“ на пазара с ликвидност. От днес тя ще отпуска на търговските банки специални фондове за повторно кредитиране на бизнеси, които се борят с коронавируса.

    Tesla, Daimler и Ford Motor са сред автомобилопроизводителите, които заявиха, че ще възстановят дейността си от 10 февруари. Tecent Holdings, технологичният гигант, произвеждащ игри, съобщи, че е помолил служителите си да продължат да работят от вкъщи до 21 февруари.

    Samsung Electronic възстановява дейността на фабриката си за уреди за домакинството, а фабриката за чипове не е прекратявала работа. 

    От Kia Motors съобщиха, че трите им фабрики в Южна Корея няма да работят поне един ден заради липса на части от Китай, свързана с епидемията от коронавирус.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 час
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 2 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 3 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 3 часа
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 4 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate