сряда, 03 юни 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  517 прочитания

  Днес е Денят на данъчната свобода - започваме да работим за себе си

  "Кризата с коронавируса не трябва да става повод за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката", подчертават от ИПИ
  15 май 2020, 09:22 a+ a- a

  15 май е Денят на данъчна свобода в България през 2020. Датата се изчислява в началото на всяка година от Института за пазарна икономика (ИПИ). Датата отчита 136-те дни, които биха били нужни на данъкоплатците да изработят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи, заложени в бюджета. И ако до днес сме работили за правителството, то до края на годината ще работим единствено за себе си. 

  От ИПИ отбелязват, че нормалното функциониране на всички публични сфери, както и извънредните икономически мерки на правителството по време на извънредното положение, станаха възможни благодарение на това, че данъкоплатците продължиха да пълнят хазната.

  Оттам припомнят, че последната прогноза на Европейската комисия е за свиване на българската икономика със 7,2% през 2020. "Ударът върху икономиката и увеличението на разходите в бюджета означават, че през 2020 ще има рекордно преразпределение през публичния сектор – консолидираните разходи се очаква да достигнат 42% от БВП. Дълги години преразпределението у нас се държи под 40% от БВП, което се доказа като здравословна горна граница за държавните разходи и държи юздите на фискалната политика. Тази по-силна роля на държавата може и да е обяснима с извънредната ситуация, но тя е и много опасна за данъкоплатците".

  "Кризата с коронавируса не трябва да става повод за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката", подчертават от ИПИ. "Напротив, точно сега е времето за повече свобода за предприемачите, които да извадят икономиката от тежката ситуация".

  Дори и преди появата на коронавируса, българският данъкоплатец постепенно губеше дни в полза на държавата. През 2017 и 2018 например беше увеличена вноската за пенсия. През 2019 пък беше вдигнат максималният осигурителен праг. Тази година започна с масово покачване на местните данъци и такси, припомнят от ИПИ.

  "По време на кризата имаше някои стъпки за облекчаване на данъчни плащания – например отстъпки от местни данъци по време на извънредното положение, но това не промени генерално ситуацията. През последните дни за пръв път се заговори и за реални мерки за намаление на данъци – въвеждането на диференцирано ДДС за ресторанти и книги. Данъчната свобода обаче печели най-много от хоризонталните мерки, които са отворени за всички, а не само за отделни бизнеси или индивиди. Много по-добра опция би било не диференциране на ДДС-то, а например покачването на прага за регистрация по ДДС. Последното ще даде глътка въздух на всички малки фирми – до съответния праг, и няма да дискриминира определени сектори", коментират от Института.

  "Независимо от мерките, водеща остава несигурността до края на 2020. Евентуална втора вълна на вируса сериозно ще промени прогнозите за икономиката и ще увеличи значително бюджетния дефицит. Преразпределението през бюджета също зависи от нормализирането или усложняването на епидемичната обстановка. Денят на данъчна свобода обаче напомня, че и в добри и в лоши години, всички публични политики зависят от труда на данъкоплатците", отбелязват в заключение икономистите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 13 часа
  преди 13 часа
  Няма нови случаи на Covid-19 в Ухан
  Това показват резултатите от тестването на почти цялото население на 11-милионният град
  преди 13 часа
  36 български общини могат да кандидатстват за европари за безжичен интернет
  Утре стартира последният конкурс от инициативата WiFi4EU
  преди 14 часа
  преди 14 часа
  Варна ще има 31 нови заряди станции за електромобили
  В началото на юли в морската ни столица се въвежда втори етап на „Синя зона“
  преди 15 часа
  Годишната инфлация в ОИСР с рязък спад през април
  Цените на храните обаче се увеличават
  преди 16 часа