неделя, 24 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  822 прочитания

  Днес е Денят на данъчната свобода - започваме да работим за себе си

  "Кризата с коронавируса не трябва да става повод за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката", подчертават от ИПИ
  15 май 2020, 09:22 a+ a- a

  15 май е Денят на данъчна свобода в България през 2020. Датата се изчислява в началото на всяка година от Института за пазарна икономика (ИПИ). Датата отчита 136-те дни, които биха били нужни на данъкоплатците да изработят рекордните 46,8 млрд. лв. приходи, заложени в бюджета. И ако до днес сме работили за правителството, то до края на годината ще работим единствено за себе си. 

  От ИПИ отбелязват, че нормалното функциониране на всички публични сфери, както и извънредните икономически мерки на правителството по време на извънредното положение, станаха възможни благодарение на това, че данъкоплатците продължиха да пълнят хазната.

  Оттам припомнят, че последната прогноза на Европейската комисия е за свиване на българската икономика със 7,2% през 2020. "Ударът върху икономиката и увеличението на разходите в бюджета означават, че през 2020 ще има рекордно преразпределение през публичния сектор – консолидираните разходи се очаква да достигнат 42% от БВП. Дълги години преразпределението у нас се държи под 40% от БВП, което се доказа като здравословна горна граница за държавните разходи и държи юздите на фискалната политика. Тази по-силна роля на държавата може и да е обяснима с извънредната ситуация, но тя е и много опасна за данъкоплатците".

  "Кризата с коронавируса не трябва да става повод за избутване на частния сектор и увеличаване ролята на държавата в икономиката", подчертават от ИПИ. "Напротив, точно сега е времето за повече свобода за предприемачите, които да извадят икономиката от тежката ситуация".

  Дори и преди появата на коронавируса, българският данъкоплатец постепенно губеше дни в полза на държавата. През 2017 и 2018 например беше увеличена вноската за пенсия. През 2019 пък беше вдигнат максималният осигурителен праг. Тази година започна с масово покачване на местните данъци и такси, припомнят от ИПИ.

  "По време на кризата имаше някои стъпки за облекчаване на данъчни плащания – например отстъпки от местни данъци по време на извънредното положение, но това не промени генерално ситуацията. През последните дни за пръв път се заговори и за реални мерки за намаление на данъци – въвеждането на диференцирано ДДС за ресторанти и книги. Данъчната свобода обаче печели най-много от хоризонталните мерки, които са отворени за всички, а не само за отделни бизнеси или индивиди. Много по-добра опция би било не диференциране на ДДС-то, а например покачването на прага за регистрация по ДДС. Последното ще даде глътка въздух на всички малки фирми – до съответния праг, и няма да дискриминира определени сектори", коментират от Института.

  "Независимо от мерките, водеща остава несигурността до края на 2020. Евентуална втора вълна на вируса сериозно ще промени прогнозите за икономиката и ще увеличи значително бюджетния дефицит. Преразпределението през бюджета също зависи от нормализирането или усложняването на епидемичната обстановка. Денят на данъчна свобода обаче напомня, че и в добри и в лоши години, всички публични политики зависят от труда на данъкоплатците", отбелязват в заключение икономистите.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  Гърция удължи до 8 февруари ограниченията за влизане в страната
  Бизнес пътуване е разрешено единствено по изключително неотложни причини
  преди 2 дни
  Великобритания обмисля пълно затваряне на границите си
  За да ограничи евентуално навлизане на нови вирусни варианти в страната
  преди 2 дни
  България може да купи всяка ваксина срещу Covid-19, стига да е одобрена на европейско ниво
  От 4 февруари в клас се връщат до 40% от учениците от 5 до 12 клас
  преди 2 дни
  Медици във Франция стачкуват с искане за повече ресурси за болниците
  Баровете и ресторантите са затворени от месеци, а правителството предупреди, че ски курортите вероятно няма да отворят и през февруари
  преди 2 дни
  ЕП поиска от страните в ЕС да вземат мерки относно поскъпващите жилища
  Чуждестранните инвестиции покачват местните цени на жилищата, а платформи като Airbnb ограничават предлагането на жилища