петък, 22 януари 2021   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  677 прочитания

  Страните от ЕС се споразумяха за мерките за запазване на заетостта по време на кризата

  SURE трябва да започне да функционира от 1 юни 2020 с продължителност до 31 декември 2022
  15 май 2020, 13:27 a+ a- a

  Като част от пакета с мерки за спешна подкрепа за справяне с икономическите последици от кризата с COVID-19 ЕС създава временен инструмент, който да помогне на хората да запазят работата си по време на кризата.

  Днес посланиците към ЕС постигнаха политическо споразумение относно SURE — временна схема, която може да осигури до 100 милиарда евро под формата на заеми при благоприятни условия за държавите членки. Инструментът ще даде възможност на държавите членки да искат финансова подкрепа от ЕС за финансиране на внезапното и драстично увеличаване на националните публични разходи, считано от 1 февруари 2020, във връзка с националните схеми за работа с намалено работно време и подобни мерки, включително за самостоятелно заети лица, или във връзка с някои мерки в областта на здравето, и по-специално на работното място, в отговор на кризата.

  SURE е една от трите защитни мрежи (на стойност 540 милиарда евро) за работните места и работниците, предприятията и държавите членки, договорени от Еврогрупата на 9 април 2020. Лидерите на ЕС одобриха споразумението на 23 април и призоваха пакетът да започне да функционира от 1 юни 2020.

  За да осигури на поискалите подкрепа държави членки финансова помощ при благоприятни условия, Комисията ще набира средства на международните капиталови пазари от името на ЕС. Заемите по SURE ще бъдат подкрепени от бюджета на ЕС, а държавите членки ще предоставят гаранции в зависимост от своя дял в БНД на ЕС. Общият размер на гаранциите ще бъде 25 милиарда евро.

  Въпреки че всички държави членки ще могат да използват инструмента, SURE ще действа като особено важна защитна мрежа за работниците в страните с най-тежко засегната икономика. Формално финансовата помощ ще се предоставя с решение, прието от Съвета по предложение на Комисията.

  SURE ще започне да действа, след като всички държави членки предоставят своите гаранции. След това инструментът ще функционира до 31 декември 2022. По предложение на Комисията Съветът може да реши да удължи срока на разполагаемост на инструмента, всеки път за допълнителен срок от 6 месеца, ако продължават да са налице тежките икономически смущения, причинени от пандемията от COVID-19.

  Сега регламентът трябва да бъде официално приет от Съвета чрез писмена процедура. Приемането е предвидено за 19 май.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 12 часа
  Стартъп с българи съоснователи набра 2.8 млн. долара
  Българските учени в Цюрих развиват вече трети пореден стартъп
  преди 13 часа
  Търговските вериги против "свръхправомощията" на КЗК
  Предложените промени в ЗЗК вредят на свободната конкуренция, потребителите и бизнеса на търговците и производителите, посочват от Сдружението за модерна търговия
  преди 14 часа
  „Биодит“ набра 1 млн. лв. за секунди по време на IPO-то си
  Компанията набра максимално допуснатия капитал на BEAM пазара на БФБ
  преди 15 часа
  Проучване: Има голям потенциал за инвестиции на пазара за общо застраховане в България
  Все още има поле за консолидация и в животозастрахователния сектор у нас, сочи проучване на Делойт
  преди 16 часа
  Полети от Варна до Истанбул стартират от февруари
  Турция е един от най-важните ни пазари както за изходящ, така и за входящ туризъм, заяви министърът на туризма