неделя, 20 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  779 прочитания

  ЕК предложи по-голям бюджет на ЕС

  Общият му размер възлиза на €1,85 трилиона
  28 май 2020, 14:27 a+ a- a

  Европейската комисия (ЕК) предложи по-голям бюджет на ЕС за справяне с непосредствените икономически и социални щети, нанесени от причинената от коронавируса пандемия, за започване на устойчиво възстановяване и осигуряване на закрила и създаване на работни места.

  Предложениятю се основават на:
  - Инструмент на ЕС за спешна помощ Next Generation EU от 750 милиарда евро за временно увеличаване на финансовите ресурси на бюджета на ЕС със средства, набрани на финансовите пазари. Набраните средства ще бъдат насочвани чрез програми на ЕС в подкрепа на незабавните мерки, необходими за защита на поминъка, за съживяване на икономиката и за насърчаване на устойчив и стабилен растеж.

  - По-силна многогодишна финансова рамка за периода 2021—2027 г. за бързо насочване на инвестициите към областите, в които те са най-необходими, за укрепване на единния пазар, за засилване на сътрудничеството в области като здравеопазването и управлението на кризи, както и за осигуряване на дългосрочен бюджет на Съюза за управление на екологичния и цифровия преход и за изграждане на по-справедлива и по-устойчива икономика.

  Заедно с трите важни защитни мрежи за работниците, предприятията и държавите, възлизащи на пакет в размер на 540 милиарда евро, одобрени от Европейския съвет на 23 април 2020 г., тези извънредни мерки, предприети на равнище ЕС, ще достигнат до 1,290 трилиона евро целева първоначална подкрепа за възстановяването на Европа.

  Какво е общото равнище на предложението?
  Инструментът Next Generation EU ще укрепи бюджета на ЕС с допълнителни 750 милиарда евро. Това ще бъде временен инструмент за спешна помощ, създаден с цел да започне възстановяването на Европа и да се окаже подкрепа на тези отрасли от икономиката, които най-много се нуждаят от нея.

  Финансовата рамка за 2021—2027 г., предложена от Комисията през 2018 г., подкрепена от механизма за справедлив преход и предложените промени, продължава да бъде основната отправна точка за последната фаза на преговорите.

  С Next Generation EU и целевите увеличения на дългосрочния бюджет на ЕС за периода 2021—2027 г. общият финансов капацитет на бюджета на ЕС ще достигне 1,85 трилиона евро.

  Европейският фонд за развитие, който понастоящем представлява междуправителствено споразумение за финансиране на политиката за развитие в държавите от Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн, възлизащо на 30 милиарда евро за периода 2014—2020 г., остава интегриран в бюджета на ЕС.

  Същината на първоначалното предложение на Комисията от май 2018 г. не се променя.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 дни
  преди 2 дни
  Проучване: Болниците са относително готови за Covid-19 през зимата
  Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, които седят пред тях, показва анкета на „Индекс на болниците"
  преди 2 дни
  преди 2 дни
  ЕК подписа договор със Sanofi-GSK за достъп до потенциална ваксина срещу Covid-19
  Договорът ще позволи на всички държави членки на ЕС, да закупят до 300 милиона дози от ваксината
  преди 2 дни
  Стартират програма за детски кътове към офисите
  За целта ще бъдат отпуснати 15 милиона лева по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“