петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1403 прочитания

    Как ще работят семейни хотели, къщи за гости и ресторанти на закрито?

    От днес България ще приема чуждестранни туристи от 29 държави с цел туризъм
    01 юни 2020, 16:40 a+ a- a

    От днес е разрешена експлоатацията (в закрити и открити площи) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе-сладкарници, коктейл-барове, кафе-барове, бар-конгресни центрове, бар-спортни центрове (басейн, тенис, фитнес, боулинг и др.), лоби барове, бар-клубове, бар-казина и бар-вариетета. Остава забраната за посещенията в дискотеки, пиано-барове и нощни барове до промяна на епидемичната обстановка в страната. По този повод Министерството на туризма актуализира указанията за дейността на хотелите и заведенията в условията след отмяна на извънредното положение у нас заради пандемията от COVID-19, те са съгласувани със здравното министерство и Агенцията по безопасност на храните. Указанията към местата за настаняване и заведенията за хранене се основават на препоръките на здравното ведомство според правилата на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на заразите, както и на насоките на ЕС за постепенно възобновяване на туристическите услуги и за санитарни протоколи в обектите в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, огласени от Комисията COVID-19 на 13 май 2020.

    В заведенията за хранене и развлечения личните предпазни средства (маски/предпазни шлемове и ръкавици) остават задължителни за персонала, не за клиентите. Препоръчително е храната по възможност да се сервира.

    Допустими са два варианта за изхранване на бюфет: когато храната е подредена на бюфет - зад прозрачна преграда и предоставянето й се осъществява от служител, оборудван с лични предпазни средства, или при самообслужване от клиента, при спазване на дистанция между клиентите и защита на храната от вторично замърсяване чрез ползване на ръкавици.

    Масите трябва да са на разстояние не по-малко от 1.5 м между тях и с не повече от 4 лица на маса или на едно семейство.

    Семейните хотели и къщите за гости нямат задължение да представят сключен договор с лечебно заведение за обслужване. При случай на съмнение за коронавирусна инфекция при гост в обекта, тe трябва стриктно да спазват инструкциите и препоръките на медицинските специалисти от РЗИ или Центъра за спешна медицинска помощ. 

    Вече 25 са плажовете по Българското Черноморие, които предлагат ползване на безплатни плажни принадлежности за активния летен сезон на 2020, сред тях са Панорама-север, Ривиера, Шкорпиловци-юг, Бяла-юг, Обзор-юг, Елените-2, Каваци север и юг, Дюни юг, Ахелой и други.

    От 1 юни България ще приема чуждестранни туристи от 29 държави с цел туризъм, без поставяне под 14-дневна карантина могат и при влизане през всички гранични пунктове, пристигащите от: Австрия, Нидерландия, Германия, Полша, Гърция, Дания, Румъния, Естония, Словакия, Словения, Унгария, Финландия, Кипър, Франция, Латвия, Хърватия, Литва, Чехия, Люксембург, Исландия, Норвегия, Лихтенщайн, Швейцария, Сан Марино, Андора, Монако, Ватикана, Сърбия, Северна Македония.

    Лицата, които не се поставят под карантина, както и лицата, които преминават транзитно през територията на страната, представят на органите на граничния здравен контрол декларация по образец, с която се задължават да спазват въведените противоепидемични мерки, както и че са запознати с рисковете от заболяването COVID-19.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 минути
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 34 минути
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 3 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години
    преди 3 часа
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 4 часа
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits