събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1718 прочитания

    Белият дом планира $11 млрд. за програма за разработване на чипове

    САЩ стартира Национален център за полупроводникови технологии
    15 февруари 2024, 16:23 a+ a- a

    Снимка: EK

    Белият дом обяви план на правителството на САЩ да похарчи $11 милиарда за изследвания и разработки, свързани с чипове, и заяви, че стартира Национален център за полупроводникови технологии (NSTC) за $5 млрд., съобщи „Ройтерс“.

    През август 2022 г. Конгресът одобри знаковия Закон за чиповете и науката. Той предвижда тези $52,7 млрд., включително $39 млрд. субсидии за производство на чипове и $11 млрд. за научноизследователска и развойна дейност. Създава се и 25% инвестиционни данъчни кредити за изграждане на заводи за чипове, които се оценяват на $24 млрд.

    В центъра на програмата за научноизследователска и развойна дейност е Националният център за полупроводникови технологии, който ще провежда изследвания и прототипи на модерна полупроводникова технология.

    Центърът е „публично-частно партньорство, в което правителството, индустриалните клиенти, доставчиците, академичните среди, предприемачите, рисковите капиталисти се обединяват, за да правят иновации, да се свързват, да създават мрежи, да решават проблеми и да позволяват на американците да се конкурират и да надбягат света“, заяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, по време на събитие в Белия дом.

    Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза, че усилията са част от „индустриална стратегия около чиповете“ за предотвратяване загубата на работни места в чужбина и добавяне на работни места в САЩ. „Нация, която не прави научноизследователска и развойна дейност, е слаба нация“, каза Гранхолм на събитието. „Вече няма да сме слаби.“

    NSTC ще създаде инвестиционен фонд, за помагане на стартъпите в сферата на чиповете да развият технологиите към комерсиализация.

    Законът от 2022 г. също така създава Национална програма за усъвършенствано производство на опаковки и нови институти за производство на САЩ, фокусирани върху чиповете.

    Раймондо каза, че министерството планира да даде няколко големи награди за финансиране на производството на чипове в рамките на два месеца. „Ние сме в процес на наистина сложни, предизвикателни преговори с тези компании“, каза Раймондо в интервю за „Ройтерс“. Тя не посочи фирмите. През „следващите 6 до 8 седмици ще видите още няколко съобщения. Това е, към което се стремим.“

    Програмата за производство на полупроводници има за цел да субсидира производството на чипове и свързаните с това инвестиции във веригата за доставки. Наградите ще помогнат за изграждането на фабрики и увеличаване на производството.

    „Това са изключително сложни, първи по рода си съоръжения“ в САЩ, каза Раймондо, отбелязвайки, че TSMC, Samsung и Intel са сред компаниите, които са ги предложили.
    „Това са инвестиции от ново поколение – размер, мащабна сложност, каквито никога досега не са правени в тази страна“, каза Раймондо.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 23 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 23 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 23 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години