четвъртък, 18 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1694 прочитания

  Белият дом планира $11 млрд. за програма за разработване на чипове

  САЩ стартира Национален център за полупроводникови технологии
  15 февруари 2024, 16:23 a+ a- a

  Снимка: EK

  Белият дом обяви план на правителството на САЩ да похарчи $11 милиарда за изследвания и разработки, свързани с чипове, и заяви, че стартира Национален център за полупроводникови технологии (NSTC) за $5 млрд., съобщи „Ройтерс“.

  През август 2022 г. Конгресът одобри знаковия Закон за чиповете и науката. Той предвижда тези $52,7 млрд., включително $39 млрд. субсидии за производство на чипове и $11 млрд. за научноизследователска и развойна дейност. Създава се и 25% инвестиционни данъчни кредити за изграждане на заводи за чипове, които се оценяват на $24 млрд.

  В центъра на програмата за научноизследователска и развойна дейност е Националният център за полупроводникови технологии, който ще провежда изследвания и прототипи на модерна полупроводникова технология.

  Центърът е „публично-частно партньорство, в което правителството, индустриалните клиенти, доставчиците, академичните среди, предприемачите, рисковите капиталисти се обединяват, за да правят иновации, да се свързват, да създават мрежи, да решават проблеми и да позволяват на американците да се конкурират и да надбягат света“, заяви министърът на търговията на САЩ Джина Раймондо, по време на събитие в Белия дом.

  Министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм каза, че усилията са част от „индустриална стратегия около чиповете“ за предотвратяване загубата на работни места в чужбина и добавяне на работни места в САЩ. „Нация, която не прави научноизследователска и развойна дейност, е слаба нация“, каза Гранхолм на събитието. „Вече няма да сме слаби.“

  NSTC ще създаде инвестиционен фонд, за помагане на стартъпите в сферата на чиповете да развият технологиите към комерсиализация.

  Законът от 2022 г. също така създава Национална програма за усъвършенствано производство на опаковки и нови институти за производство на САЩ, фокусирани върху чиповете.

  Раймондо каза, че министерството планира да даде няколко големи награди за финансиране на производството на чипове в рамките на два месеца. „Ние сме в процес на наистина сложни, предизвикателни преговори с тези компании“, каза Раймондо в интервю за „Ройтерс“. Тя не посочи фирмите. През „следващите 6 до 8 седмици ще видите още няколко съобщения. Това е, към което се стремим.“

  Програмата за производство на полупроводници има за цел да субсидира производството на чипове и свързаните с това инвестиции във веригата за доставки. Наградите ще помогнат за изграждането на фабрики и увеличаване на производството.

  „Това са изключително сложни, първи по рода си съоръжения“ в САЩ, каза Раймондо, отбелязвайки, че TSMC, Samsung и Intel са сред компаниите, които са ги предложили.
  „Това са инвестиции от ново поколение – размер, мащабна сложност, каквито никога досега не са правени в тази страна“, каза Раймондо.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 час
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство
  преди 2 часа
  България и Италия имат потенциал за разширяване на икономическите връзки и увеличаване на стокообмена и инвестициите
  Президентът на Италианската република Серджо Матарела е на официално посещение в България по покана на българския държавен глава
  преди 2 часа
  преди 17 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 19 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 19 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата