вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    902 прочитания

    Президентът определи Димитър Главчев за кандидат за служебен премиер

    Председателят на Сметната палата трябва да предложи състав на Министерски съвет в рамките на 7 дни
    01 април 2024, 08:06 a+ a- a

    Снимка: Президентство

    Президентът Румен Радев подписа указ, с който в изпълнение на чл. 99, ал. 5 от Конституция определи председателя на Сметната палата Димитър Главчев за служебен министър-председател и му възложи да състави служебен кабинет. „Въпреки че в новите текстове на Конституцията няма ясно определен срок за това, считам че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни, имайки предвид естественото желание на мнозинството български граждани за повишена избирателна активност, да не се разкарват два пъти до урните в рамките на една или две седмици, както и да се спестят средства чрез съвместяване на извънредните парламентарни избори и изборите за Европейски парламент“, заяви държавният глава, когато връчи папката с указа на Димитър Главчев.

    Държавният глава изрази очакване указът за съставяне на кабинет да бъде изпълнен най-късно до следваща събота, като ще покани и парламентарните групи за провеждането на задължителните по Конституция консултации.

    Румен Радев подчерта, че при разговорите си с потенциалните кандидати за премиери единствен председателят на Сметната палата е приел поста. Затова, по думите му, последните конституционни промени в частта за служебното правителство са направени чисто механично, без да се отчитат елементарни положения, а събитията от последните дни са разкрили в голяма степен несъстоятелността на измененията, в което са се уверили и авторите им.

    „Партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление, за сметка на това успяха да постигнат една от съкровените си цели – да ограничат максимално правомощията на президентската институция, като ги поставят в тясна, невъзможна за изпълнение рамка“, каза президентът. Румен Радев заяви, че страната ни се оказа на прага на безпрецедентна конституционна криза, защото без да се състави служебно правителство, няма как да се насрочат и предсрочни парламентарни избори. „А това означава да затънем за неопределен период във време на безвластие, но както вече заявих, ще направя всичко възможно, за да не допуснем страната ни да изпадне в тази ситуация“, заяви Румен Радев. Президентът благодари на всички потенциални кандидати за служебни премиери, с които е разговарял, като изрази съжаление за трудната ситуация, в която те са били поставени, както и разбиране за професионалните им и лични аргументи да не приемат поста на министър-председател.

    Президентът посочи също така, че последните промени в основния закон са били насочени към това да се елиминира напълно влиянието на президентската институция върху съставянето на служебно правителство. „Ще се съобразя с тези положения, защото винаги съм се ръководил от стриктното изпълнение на Конституцията на Република България. Затова нито директно, нито косвено ще участвам в съставянето правителството“, подчерта държавният глава и изрази очакване предложените от Димитър Главчев служебни министри да са максимално политически неутрални, а правителството да работи изцяло в интерес на България. 

    Служебното правителство има за основна задача организирането и провеждането на честни избори, но то трябва да работи и за решаване на проблемите на българските граждани, напомни още президентът. Румен Радев добави, че ако служебното правителство с премиер Гълъб Донев се беше ръководило от призивите да не прави нищо друго освен избори, нямаше да бъде своевременно въведен в експлоатация интерконекторът с Гърция и започнат строежът на газовата връзка със Сърбия; да бъде получено единственото досега плащане по Плана за възстановяване и устойчивост; да бъде постигната отмяната на Механизма за сътрудничество и оценка на Европейската комисия, което отвори пътя за Шенгенското пространство; да бъде осигурено допълнителното европейско плащане за охрана на българо-турската граница и да бъде постигнат решителен напредък в създаването на спешната помощ по въздуха.

    Ще представя състав на правителство, който е равно отдалечен от всички политически сили – от експерти, неопетнени, некорумпирани и с добро име в обществото, каза кандидатът за служебен министър-председател Димитър Главчев, като се ангажира в рамките на седмица да изпълни връчения от президента указ. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 8 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 8 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 9 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 11 часа
    преди 14 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата