понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1246 прочитания

    OpenAI и Microsoft работят върху суперкомпютър

    Базираният в САЩ дейта център ще помещава милиони AI чипове
    01 април 2024, 10:45 a+ a- a

    Изображение: Microsoft

    Партньорството между OpenAI и Microsoft се задълбочава, като според съобщенията ръководителите на двете компании изготвят планове за базиран в САЩ център за данни, който може да струва до $100 долара, съобщи Quartz.

    The Information, позовавайки се на неназовани източници, съобщава, че центърът за данни ще помещава суперкомпютър, съставен от милиони AI чипове, и се нарича "Stargate". Хора, които са говорили с главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман и които са прегледали прогнозите за разходите на Microsoft, са споделили пред The Information, че проектът може да достигне $100 млрд. и че Microsoft вероятно ще го финансира. Предложеният проект струва около 100 пъти повече от някои от най-големите съвременни центрове за данни и ръководителите на Microsoft искат да го стартират веднага след 2028 г., според The Information.

    Stargate ще бъде най-голямата от поредица от пет инсталации, които Microsoft и OpenAI искат да разработят през следващите 6 години, докато следващото надграждане на AI на OpenAI се очаква да бъде в началото на следващата година. Междувременно Microsoft разработва суперкомпютър за четвъртата фаза на инсталацията, която се очаква да стартира през 2026 г., а двете компании са на третата фаза на плана.

    „Microsoft демонстрира способността си да изгради пионерска AI инфраструктура, използвана за обучение и внедряване на водещи световни модели на AI“, каза говорител на Microsoft в изявление. „Ние винаги планираме следващото поколение инфраструктурни иновации, необходими, за да продължим да прокарваме границата на възможностите на AI.“

    Microsoft направи „многогодишна инвестиция за милиарди долари“ в OpenAI, създателя на ChatGPT, миналия януари. Това постави началото на ожесточена и бърза надпревара в сферата на изкуствения интелект. Но партньорството между двете компании е подложено на щателно наблюдение от ЕС. и регулаторите на Обединеното кралство.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 5 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 6 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 7 часа
    преди 10 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата