понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1829 прочитания

    ИТ индустрията вече наема 106 хил. души в София

    Средната заплата към края на 2023 в столицата вече надхвърля 3000 лв., сочи нов доклад
    01 април 2024, 13:06 a+ a- a

    Икономиката на София отчита висок икономически растеж в годините след пандемията. Брутният вътрешен продукт на София достига 75 млрд. лв. през 2023 г., като столичната икономика има дял от над 40% в икономиката на България. София има над двойно по-голяма тежест на икономическата карта спрямо дела на своето население – около 20% от населението на страната е съсредоточено в столицата. София концентрира над половината от добавената стойност на услугите в националната икономика и около ¼ от добавената стойност на индустрията в България. Водещи за развитието на столицата са добрите резултати и оживлението в търговията и транспорта, продължаващият ръст в информационните и комуникационните технологии, както и в професионалните дейности. Дигиталният сектор задава икономическата динамика през последните години – от гледна точка на ръст на добавената стойност, инвестициите, работните места и възнагражденията. Индустриалният подем в покрайнините на София е предпоставка за разширяване на икономическия отпечатък на столицата. Това са част от изводите в новия доклад “Икономически и инвестиционен профил на София 2024”, поръчан от общинската агенция за инвестиции - Инвест София, на Института за пазарна икономика.

    Възстановяването на туристическите пътувания също подкрепя местната икономика и допринася за една динамична градска среда. В края на 2023 се отчита нулев растеж на европейската икономика и забавяне на икономическия растеж в България. Овладяването на рекордно високата инфлация даде своя отпечатък върху европейската икономика, като основни търговски партньори на България изпаднаха в рецесия в края на годината. Въпреки наличието на множество рискове, в т.ч. политически и геополитически, растежът в България остава в положителна територия и очакванията са за постепенно повишаване на икономическата активност през 2024 г. На фона на тази макроикономическа среда, профилът и конкурентните предимства на София продължават да задават положителни очаквания в средносрочен план. Добрите показатели на столичните предприятия, ръстът на инвестициите и възстановяването на международния трафик, както и продължаващият прилив на кадри и талант от страната очертават една динамична социална среда в следващите години и потенциал за икономическо развитие.

    Водещото място на дигиталния сектор, който премина успешно през пандемията и отчита много добра динамика в последните години, предполага продължаващ ръст на инвестициите, добавената стойност и работните места в сектора. Въпреки навлизането на дигиталните компании във вторичните центрове в страната, София продължава да доминира, оставайки основна дестинация за технологични компании.

    Данните от преброяването на населението през 2021 г. също разкриват потенциала на столицата като инвестиционна дестинация, която се простира отвъд административните граници на общината. Зоната на влияние на София се разширява през последните години, като всекидневната трудова миграция позволява на столицата да увеличава значително своята работна сила.

    В допълнение към това, бурното развитие на индустрията в периферията на София обуславя и много по-високата трудова мобилност в района и различните възможности за реализация на кадри.

    Много добрата образователна структура на работната сила в София подкрепя профила на местната икономика и е предпоставка за развитие на технологичния сектор и услугите с висока добавена стойност

    Данните в доклада сочат още, че най-голяма тежест сред чуждите инвестиции в София имат търговията, транспорта и туризма, с общо 5 милиарда евро, следвани от информационните и комуникационните технологии с 3,1 милиарда евро.

    Бурното развитие на столицата през последните две десетилетия позволява на целия Югозападен район да достигне средноевропейските нива по показателя БВП на човек от населението в стандарти на покупателна способност, се казва още в доклада.

    Общо в столицата броят на заетите е близо 700 хил. души на възраст 15-64 г.

    Разпределението на наетите по сектори следва общо структурата на икономиката. През 2022 г. най-много работещи са съсредоточени в търговията (144 хиляди души), но ИТ сектора постепенно се приближава – ИТ индустрията вече наема 106 хиляди души в София. Взети заедно административните и професионалните дейности достигат 122 хиляди работещи. Общият брой на наетите по трудово и служебно правоотношение в столицата е нараснал със 7,5 хиляди души спрямо 2021 г., с което изравнява предишната рекордна стойност от 2019 г. Новата заетост вече разширява столичния пазар на труда отвъд размера му отпреди ковид-пандемията, а и този показател подкрепя извода, че краткосрочното свиване е напълно преодоляно.

    През последното десетилетие средната месечна заплата в София се е утроила, като средната стойност през 2023 г. приближава 2800 лв., а към края на годината вече надхвърля 3000 лв. Прави впечатление, че от началото на пандемията темпът на нарастване на заплатите на работещите в столицата е отчетливо по-бърз в сравнение с останалата част на страната. Това е резултат както от значително по-бързото възстановяване на икономиката на София от кризата, така и от въздействието на високото и трудно за задоволяване търсене на кадри във високотехнологичния сектор, което тласка нагоре заплатите на работещите в него.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 6 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 7 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 7 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 9 часа
    преди 12 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата