вторник, 30 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2094 прочитания

    Износът от България за Китай с ръст от почти 24% през 2023

    Търговията между китайската провинция Съчуан и страната ни е бил в размер на 590 млн. долара
    03 април 2024, 09:21 a+ a- a

    сн: БАИ
     

    Търговският стокообмен между България и Китай расте, но размерът на китайските инвестиции у нас може да бъде увеличен, с което да има много нови проекти на китайски предприятия в България. Това заяви изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции Мила Ненова по време на конференция за търговското и инвестиционно сътрудничество между България и провинция Съчуан.

    Ненова представи потенциала на страната ни като инвестиционна дестинация, благоприятната й данъчната политика и макроикономическата й стабилност. Тя напомни, че всичко, което се произвежда у нас, е със знака на ЕС, което означава, че може да бъде експортирано в целия свят. Ненова отбеляза, че България очаква да се присъедини към Шенген и по суша, което ще е допълнително улеснение за инвеститорите.

    Председателят на БТПП Цветан Симеонов потвърди готовността на палатата да съдейства за развитие на двустранните връзки с Китай.

    Хуан Ли, председател на Китайския съвет за насърчаване на международната търговия – Съчуан (CCPIT) съобщи, че за миналата година стокообменът между китайската провинция и страната ни е бил в размер на 590 млн. долара. В конференцията, организирана от Българската търговско-промишлена палата и CCPIT, взе участие и бизнес делегация от китайската провинция.

    На форума стана ясно, че износът на български земеделски продукти през миналата година се е увеличил, достигайки 500 млн. долара.

    Китайската провинция е със силно развита икономика, добри ресурсни възможности, добри перспективи и с бързо развитие. Има 23 дипломатическа представителства, а в столицата Чънду има две международни летища, разполага с постоянна железопътна връзка, която стига до европейския континент и привлича вниманието на инвеститори от целия свят, каза Хуан Ли и изрази увереност, че представителите на деловите среди от България, участващи във форума, биха насочили интересите си към тази провинция, а китайските фирми биха засилили търговско-икономическото сътрудничество с българските предприятия.

    Уан Мин, временно управляващ Посолството на Китайската народна република, изтъкна, че световната икономика в момента е нестабилна и е под въздействието на множество непредвидими фактори. Същевременно Уан Мин посочи, че от миналата година икономиката на Китай се възстановява, като през 2023 БВП бележи ръст от 5,2 на сто на годишна база. По отношение на двустранната търговия между България и Китай, Уан Мин посочи, че през последните години тя се развива значително и в продължение на 7 години нейната стойност се увеличава, а през 2023 г. износът от България за Китай расте с 23,7 на сто, а търговският дефицит намалява.

    Делегацията от Китай, ръководена от Хуан Ли, председател на CCPIT Съчуан, обхваща компании от секторите: машиностроене в областта на строителството, производство на високотехнологични роботи за почистване, оборудване на помещения за почистване на въздуха, машини и инструменти, оборудване на подземно строителство, сондажи, части за трансмисии и др.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 14 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 14 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 15 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 17 часа
    преди 20 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата