понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1402 прочитания

    Еврозоната, ОИСР и Шенген остават приоритети за новия финансов министър

    Изборите ще ни струват 100 млн. лева
    09 април 2024, 14:02 a+ a- a

    „Основните приоритети в работата на Министерството на финансите остават приемането ни в еврозоната, в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и постигането на пълноправно членство в Шенген“. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Людмила Петкова по време на съвместния си брифинг с бившия министър Асен Василев при официалното й встъпване в поста. Те съобщиха, че на 12 април в Люксембург предстои провеждането на редовното заседание на ЕКОФИН. Непосредствено преди него ще бъде подписано споразумение за партньорство между Република България и Европейската комисия за изпълнение на информационната кампания за еврото, съгласно одобрената Комуникационна стратегия.

    По отношение на процеса по приемането на еврото, вицепремиерът Петкова уточни, че проектът на Закон за еврото е изготвен, публикуван е за обществено обсъждане, след това трябва да бъде одобрен от Министерския съвет и приет от парламента, предстои и приемането на подзаконовите нормативни актове, които са свързани с еврото.

    Петкова посочи, че друг основен приоритет на МФ е проектът за създаването на единна приходна агенция, в която се вливат НАП и Агенция „Митници“. Определен е съвет, който да отговаря за проекта, сформирани са координационна група и работни групи от двете агенции и от специалисти от Министерството на финансите, които ще работят по това преструктуриране. „В момента основното е да бъдат подготвени всички законодателни промени, които са необходими за реализиране на проекта, и след това и подзаконовите нормативни актове, но се работи паралелно. Не се предвижда съкращаване на служители от двете агенции. Всички експерти ще бъдат използвани максимално като капацитет, като заради Шенген една част от функциите ще отпаднат, но пък ще бъдат насочени към други функции“ – категорична е Людмила Петкова.

    „Основният приоритет на служебния кабинет е провеждането на изборите. План-сметка за тях е готова, тя е в размер на 100 млн. лв., ще я предложим за одобрение от Министерския съвет, като допълнително ще има разходи, които са по сметката на ЦИК – те са за бюлетините, за софтуер и за поддръжка на машините. Това ще се случи в сряда или в четвъртък, зависи от обнародването на указа на президента за изборите“, коментира заместник министър-председателят и министър на финансите.

    В отговор на медиен въпрос, вицепремиерът Петкова увери, че гласуваните промени в Народното събрание, свързани с осигуряване на по 75 лв. за великденските надбавки на пенсионерите с най-ниски пенсии, са обезпечени със средства по бюджета на Националния осигурителен институт и няма проблем за тези средства.

    Бившият министър на финансите Асен Василев уточни, че приходните агенции са си свършили много добра работата – по последните данни, които са от 5 април, събраните приходи от НАП са с почти 15% повече, отколкото за същия период на миналата година, а събраните приходи от Агенция „Митници“ са с около 7% по-малко, основно заради ДДС от внос на петрол, тъй като „Лукойл Нефтохим“ работи на половин капацитет в началото на годината. В момента във фискалния резерв има 9,9 млрд. лева, което е напълно достатъчно за нормалното функциониране на държавата, уточни Василев.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 4 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 5 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 7 часа
    преди 10 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата