понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1423 прочитания

    Съкращенията в САЩ достигнаха 14-месечен връх

    Основните сектори, които се разделят със служители, са технологичният и държавният
    09 април 2024, 16:05 a+ a- a

    Снимка: iStock

    Съобщенията за уволнения в САЩ се повишиха със 7% през март до най-високото ниво от януари 2023 г., водени от технологичния и държавния сектор, въпреки че обявените съкращения от началото на годината до момента са намалели с 5% спрямо предходната година на фона на все още силен пазар на труда, съобщи „Ройтерс“.

    Обявленията за съкращаване на работни места се увеличават до 90 309 през март от 84 638 през февруари, съобщи фирмата за аутплейсмънт Challenger, Gray & Christmas. На годишна база нивото се е увеличило с 0,7% от 89 703 съкращения, обявени през март 2023 г.

    Технологичната индустрия продължава да изпреварва други сектори в съкращенията на работни места през първото тримесечие на тази година, като обяви 14 224 през март и 42 442 от началото на годината. Правителството на САЩ отчита най-голямото съкращаване на работни места миналия месец с 36 044 обявени съкращения, най-много от септември 2011 г., основно в рамките на структурите на ветераните и армията.

    През първите 3 месеца на годината компаниите са обявили 257 254 съкращения спрямо 270 416 през първото тримесечие на миналата година, още една индикация за пазара на труда, който продължава да се задържа силен на фона на високите лихвени проценти. 

    Най-често работодателите цитират усилия за намаляване на разходите и преструктуриране като причини за премахване на работни места. „Много компании изглежда се връщат към подхода „прави повече с по-малко“. Докато технологичния сектор продължава да изпреварва всички индустрии досега тази година, няколко индустрии, включително енергетиката и промишленото производство, съкращават повече работни места през тази година, отколкото през миналата“, каза Анди Чалънджър, старши вицепрезидент на Challenger, Gray & Christmas, Inc.

     
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 3 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 4 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 5 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 6 часа
    преди 9 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата