понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    905 прочитания

    Ръстът на британската икономика сочи към изход от рецесията

    Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година
    15 април 2024, 10:05 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Британската икономика е на път да излезе от плитка рецесия, след като производството нарасна за втори пореден месец през февруари, а показанията за януари бяха ревизирани нагоре, показват официални данни. Брутният вътрешен продукт се увеличава с 0,1% на месечна база през февруари, според очакванията на икономисти в анкета на „Ройтерс“.

    Икономическото производство е с 0,2% по-ниско от нивото си през февруари 2023 г. - малко по-добро от 0,4%, прогнозирана от икономистите.

    Секторът на услугите, който доминира в икономиката, се увеличава с 0,1% на месечна база през февруари, както се очакваше. Производствената продукция обаче надхвърля прогнозите, нараствайки с 1,2% на месечна база. Строителството се свива с 1,9%, най-големият спад от малко повече от година.

    Отчитането за януари беше ревизирано, за да покаже ръст от 0,3%, спрямо 0,2% по-рано, съобщи Службата за национална статистика (ONS).

    Данните потвърждават, че британската икономика е започнала 2024 г. на по-силна основа, като тримесечният среден темп на растеж се повишава до 0,2% през февруари от нула през януари - най-високото подобно четене от август.

    Числата вероятно ще засилят предпазливия тон на Банката на Англия относно перспективите за намаляване на лихвените проценти, като икономиката е на път леко да надхвърли очакванията на централната банка за 0,1% разширяване през първото тримесечие.

    Великобритания изпадна в рецесия през втората половина на миналата година.

    ONS каза, че Великобритания вече може да избегне рецесията, дори ако БВП се свие рязко през март с около 1%, ако няма ревизии на данните от предходните месеци.

    Въпреки колебливото възстановяване, БВП остава под нивото си от юни 2023 г., преди да се случи последният спад, и остава като цяло непроменен от началото на 2022 г.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 5 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 6 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 8 часа
    преди 11 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата