понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1033 прочитания

    JPMorgan с печалби над очакваното

    Изпълнителният директор на банката остава предпазлив в прогнозите си за икономиката
    15 април 2024, 12:21 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    JPMorgan започна 2024 г., надминавайки прогнозите за приходите на Wall Street във всички категории. Тя отчете приходи от $41,9 млрд. през трите месеца, приключили на 31 март, което е с 9% повече от същия период на миналата година и надхвърля прогнозите на анализаторите за $41,674 млрд.

    Банковият гигант също публикува печалба на акция (EPS) от $4,44, надхвърляйки очакваните от анализаторите $4,17, според оценки, събрани от FactSet. Това доведе до нетен доход до $13,4 млрд., което е 6% увеличение от печалбата за същия период на миналата година.

    В същото време обаче, главният изпълнителен директор на банката Джейми Даймън предупреди хората да очакват неочакваното. 

    „Наистина не знаем какво ще се случи“, каза Даймън в разговор с анализатори в петък (12 април), след като банката отчете печалби за първото тримесечие.

    Геополитическите конфликти като войните в Украйна и Израел, растящите цени на петрола и газа и несигурността около фискалните разходи и изборите в САЩ са фактори, които карат Даймън да бъде предпазлив по отношение на икономическите перспективи и го спират да прави мащабни прогнози. Въпреки че икономиката се справя „добре“ в момента, това не означава непременно, че всичко ще бъде наред в бъдеще, каза той, цитиран от Quartz.

    Спекулациите относно лихвените проценти, кривите на доходност и други икономически показатели се основават на общоприети икономически сценарии. Днес това е очакването, че Федералният резерв ще намали лихвените проценти.

    „Тези числа винаги са грешни“, каза Даймън. „Трябва да си зададете въпроса: Ами ако се случат други неща, като по-високи ставки или умерена рецесия и т.н., и тогава всички тези числа се променят... Просто не мисля, че някой от нас трябва да се изненада, ако и когато това се случи.“

    В годишното си писмо до акционерите по-рано миналата седмица Даймън направи също толкова предпазлива бележка относно несигурността на икономическите резултати. JPMorgan е „подготвен за много широк диапазон от лихвени проценти, от 2% до 8% или дори повече“, съчетани със също толкова широк диапазон от икономически резултати, пише той.

    Лихвените проценти в момента са между 5,25% и 5,5% на фона на продължаващата борба на Федералния резерв (Фед) срещу инфлацията, която спадна значително от върховете си през 2022 г., но остава над целта на Фед от 2%. А централната банка продължава да проявява малък интерес да бърза с намаляването на лихвите.

    Инфлацията се появи през март, като индексът на потребителските цени се повиши до 3,5%, продължавайки възходяща тенденция, което е грешно начало на годината от гледна точка на Федералния резерв.

    Показанията хвърлиха допълнително съмнение дали централната банка ще намали лихвите до лятото - или дори изобщо - както се очакваше по-рано. Президентът на Федералната резервна банка на Минеаполис Нийл Кашкари каза миналата седмица, че централната банка може изобщо да не намали лихвените проценти през 2024 г., ако инфлацията остане упорито висока.

    Икономистите остават доста равно разделени по отношение на това дали Федералният комитет за отворения пазар ще намали лихвите от юли, като по-силната увереност за намаляване на лихвите сега се отлага към края на лятото и есента, според CME FedWatch Tool.

    Даймън заяви, че банката „остава бдителна по отношение на множество важни, несигурни сили“, които биха могли да натежат на резултатите през текущата година.

    „Първо, глобалната обстановка е тревожна – ужасните войни и насилието продължават да причиняват страдание, а геополитическото напрежение нараства“, каза той. „Второ, изглежда има голям постоянен инфлационен натиск, който вероятно може да продължи. И накрая, така и не изпитахме истински пълния ефект от количественото затягане в този мащаб.“

    „Не знаем как ще действат тези фактори“, добави той, като отбеляза, че банката трябва да е подготвена за широк спектър от обстоятелства, така че да е сигурна, че клиентите ѝ ще могат да разчитат на нея във всеки ммент.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 5 часа
    Проучване: Спад на фалитите у нас с близо 11% през 2023
    Действителният брой компании, които не могат да плащат сметките си, се е увеличил през 2023, предстоят трудности за строителния сектор през 2024, отбелязват от Кофас
    преди 5 часа
    ЕК призова България да подобри националния план в областта на енергетиката и климата
    Окончателният актуализиран план трябва да бъде представен до 30 юни 2024
    преди 6 часа
    Ново Кино Арена отваря врати в София
    Кинокомплексът с 10 модерни зали е в Мега Мол
    преди 8 часа
    преди 10 часа
    От 1 май: Нова самолетна линия ще свързва Истанбул със София
    Нискотарифната Pegasus Airlines ще има полети 3 пъти в седмицата