неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1943 прочитания

    Мъск обеща по-евтини електромобили

    След като компанията отчете най-големия спад на приходи от 2012 г. насам
    25 април 2024, 08:50 a+ a- a

    Снимка: Tesla (Архив)

    Акциите на Tesla скочиха до 16% по време на търговията след работното време във вторник (23 април), след като компанията за електрически превозни средства на Илон Мъск отчете тримесечни печалби, които разкриха спад на приходите от 9% на годишна база – най-големият от 2012 г. насам.

    Базираната в Остин, Тексас Tesla приписа слабите си печалби на „многобройни предизвикателства“, включително конфликт в Червено море, палеж в своята Gigafactory в Берлин, производствени разходи и намаляващо потребителско търсене на електромобили, съобщи Quartz.

    Tesla не оправда и очакванията на Уолстрийт, дори след много тежък период, включващ масови съкращения и намаления на цените. Производителят на електрически превозни средства (EV) отчете приходи от $21,3 млрд. за първото тримесечие, или около 45 цента на акция. Анализаторите прогнозираха, че ще отчете $22,15 млрд. приходи, около 51 цента на акция.

    Но акциите на Tesla, които са изгубили почти 42% от стойността си до момента тази година, и са едни от най-зле представящите се в S&P 500 за началото на 2024 г., въпреки това се покачиха след обещанието на Мъск, че компанията ще започне да произвежда по-евтино ново електрическо превозно средство до началото на следващата година. Акциите се повишиха с повече от 11% в извънработната търговия до средата на вечерта.

    „Актуализирахме нашата бъдеща гама от превозни средства, за да ускорим пускането на нови модели преди съобщения ни старт на производството през втората половина на 2025 г.“, каза Tesla. Мъск изложи по-амбициозен график по време на разговор за печалбите, като каза на инвеститорите, че Tesla „очаква да бъде по-скоро началото на 2025 г., ако не и късно тази година“.

    Tesla планира да направи новите превозни средства по-достъпни, каза Мъск, отбелязвайки, че производството „не зависи от нито една фабрика или масивна производствена линия... Ще се произвежда на настоящите ни производствени линии много по-ефективно“.

    По-евтините електромобили може да са по-скъпи за Tesla в дългосрочен план и компанията обмисля потенциалните такси. „Тази актуализация може да доведе до постигане на по-малко намаление на разходите от очакваното преди, но ни дава възможност да увеличим разумно обемите на нашите превозни средства по по-ефективен начин за капиталови разходи по време на несигурни времена“, каза Tesla.

    Стремежът на Tesla да произвежда по-бюджетни електромобили може да се дължи отчасти на забавянето на глобалното търсене на електрически автомобили, тъй като потребителите избират хибриди и по-евтини електромобили.

    „Глобалните продажби на EV продължават да бъдат под натиск, тъй като много производители на автомобили дават приоритет на хибридите пред EV“, каза Tesla.

    И Tesla каза, че планира да продължи да инвестира в своята инфраструктура за обучение на AI, мрежи за зареждане и нови паркове от електромобили.

    По време на разговора за печалбите на компанията Мъск намекна, че планира да покаже своето роботакси през август. Според него отдавна обещаното роботакси, което продължава да генерира значителен скептицизъм, ще може да работи почти 50 часа, без да се налага да спира за презареждане.

    Вайбхав Танеджа, главен финансов директор на Tesla, каза на инвеститорите по време на обаждането за печалбите, че съкращаването на работната сила с повече от 10% се очаква да генерира спестявания от над $1 млрд. годишно. Танеджа сравни съкращенията с подрязване на дърво: „Всяко дърво, което расте, има нужда от подрязване... Това е упражнението за подрязване и в края му [Tesla] ще бъде много по-силна и много по-устойчива, за да се справи с бъдещето.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19