понеделник, 04 декември 2023   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  6544 прочитания

  Economist: Икономическата криза променя картата на трудовата миграция

  Китай става все по-привлекателна дестинация за търсещите работа
  29 август 2011, 14:42 a+ a- a

  Глобалната икономическа криза променя маршрута на трудовите мигранти, отбелязва списание Economist в статия, посветена на тенденциите на международното движение на работна сила. Въпреки че рецесията оказва възпиращо въздействие на много кандидат-гурбетчии, тя не спира миграцията. Променят се само посоките й. 
   
  Икономическата криза и повишаването на безработицата накара много правителства да въведат рестриктивни мерки по отношение на имигрантите. Великобритания, Полша и Дания затегнаха пропускателните си режими. Други страни като Испания, Дания и Япония пък плащат на чужденците да се върнат по родните си места. Ефектът на тези мерки обаче е ограничен, отчита Economist. Само преди дни Мадрид реши да ограничи достъпа до трудовия си пазар за румънските работници. Франция пък депортира хиляди румънски и български роми миналата година.  

  Други правителства заложиха на идеята, че имигрантите сами ще се върнат у дома, когато икономиката им забуксува. Изследванията потвърждават предположението, че имиграцията намалява, когато безработицата расте. Това е валидно обаче само за ограничен период от време.

  Все пак като цяло тенденцията е на намаляване на миграционните потоци, подчертава Economist. Според данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) миграцията в страните, които членуват в нея, се е понижила с 7% през 2009 г.
  Повишава се обаче т.нар. „циркулираща миграция”, при която гурбетчиите често сменят маршрута си. Според ОИСР около 19% от имигрантите в САЩ, които са пристигнали в страната в началото на хилядолетието, са заминали за други държави пет години по-късно.

  По-интересен е фактът, че Китай започва да измества САЩ като привлекателна дестинация за търсещите работа. САЩ винаги са били магнит за имигрантите. Заради засилените мерки по сигурността след терористичните атаки от 11 септември 2011 г. и икономическата криза „американската мечта” примамва все по-малко гастарбайтери.

  И докато САЩ все повече губят привлекателността си, Китай става все по-предпочитана дестинация за младите кандидат-гурбетчии. Най-много са имигрантите от Южна Корея, САЩ и Япония. Западняците в Поднебесната империя най-често са заети с преподаване на английски. Сред тях обаче има и млади предприемачи, които откриват магазини, барове и ресторанти. Светът май става свидетел на Великото преселение към Изтока, коментира Economist.

  Въпреки че глобалната криза променя посоката на миграционните потоци, желанието да се поеме по пътя на гурбетчийството в търсене на по-добър живот не е изчезнало. Това е добра новина, защото мигрантите не допринасят за задълбочаване на икономическата криза, а могат да помогнат за преодоляването й, отбелязва в заключение Economist.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  01 декември 2023, 16:32
  От 1 януари: Максималният осигурителен доход се повишава на 3750 лв.
  Парламентът прие на първо четене бюджетите на НЗОК и ДОО за 2024
  01 декември 2023, 12:22
  Висшистите в България се реализират все по-добре
  Под 1% безработица при медици и математици, показва тазгодишното издание на Рейтинговата система на висшите училища в България
  01 декември 2023, 11:53
  AbbVie купува ImmunoGen
  Сделката е на стойност $10,1 милиарда
  01 декември 2023, 11:15
  Ето колко години трябва да спестявате, за да си купите жилище в България
  Жилищата са достъпни за около една трета от домакинствата в страната, сочи анализ на УниКредит Булбанк
  01 декември 2023, 10:32
  Безработицата в ЕС и еврозоната остава стабилна
  През октомври показателят остава непроменен спрямо предходния месец
  01 декември 2023, 09:54
  Инфлацията в еврозоната намалява повече от очакваното
  Според експресните оценки на Евростат показателят през ноември е 2,4%