сряда, 29 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  17499 прочитания

  Аутсорсинг в посока….САЩ

  Китайски и индийски компании все повече изнасят производството си в САЩ
  25 април 2012, 17:05 a+ a- a

  Това се казва ирония на съдбата! Ако допреди години американски компании изнасяха масово производството си към Китай и Индия заради по-евтината работна ръка, унищожавайки по този начин цели индустрии и милиони работни места в родината си, днес картината е различна.

  Китайците и индийците вече не унищожават, а създават работни места в САЩ. И докато преди време американците гледаха с недоверие на всичко „Произведено в Китай”, днес все по-голяма част от тях отправя поглед към китайския дракон с надежда за работа.

  През последните пет години много китайски производители откриха филиали в САЩ, отбелязва Тило Ханеман от нюйоркската компания за икономически проучвания Rhodium, цитиран от CNN Money. Най-големите инвестиции са реализирани от фирми, засегнати от американските антидъмпингови мита върху китайски стоки, посочва Ханеман. Именно това е и един от водещите мотиви на китайските производители да се изнесат в САЩ – да надскочат търговските бариери.

  Друг аргумент на китайските компании е, че голяма част от клиентите им са в САЩ. „Тактическо предимство е да си близо до най-големия си клиент”, подчертава Реймънд Ченг, изпълнителен директор на хонконгска консултантска компания, която помага на китайски производители, които искат да се изнесат в САЩ.

  Откриването на филиал в САЩ позволява на китайските компании да пестят и от транспортни разходи. Друга причина за изнасянето е, че напоследък и в Китай се засилва натискът за повишаване на заплатите и разликата в заплащането става все по-малка.

  По данни на Wall Street Journal китайските инвестиции в САЩ са се увеличили от 146 милиона долара през 2003 до над 5 милиарда през 2010. Най-много са вложенията в производството на автомобилни части, недвижими имоти и горива, отбелязва изданието.

  Според прогноза на Rhodum до 2020 година от Китай към чужбина ще изтекат един трилион долара под формата на заводи и компании.

  Подобна е и ситуацията с индийските компании, отбелязва Washington Times. Изданието нарича тази тенденция „инсорсинг” .

  Индийските компании са сред най-бързоразрастващите се компании, които създават работни места в САЩ, отбелязва пред Washington Times ръководителят на американското звено на Tata Communications, една от най-големите индийски аутсорсинг компании.

  По данни на Конфедерацията на индийския бизнес само седем индийски компании са дали работа на 65 хиляди души в САЩ. Над 26 милиарда долара са индийските инвестиции в страната през последните години.

  Тенденцията индийски компании да изнасят работни места в САЩ, коментира и руската телевизия Russia Today. Една от крупните компании, които аутсорсват в страната, е Infosys.

  „Заради високата безработица в САЩ има политически натиск да се насърчават компании, които разкриват работни места. Това е и една от причините ние да сме там. Властите предлагат данъчни облекчения на компаниите, които се установяват в страната и създават заетост”, отбелязва Сенапати Гопалакришнан, съосновател на Infosys.

  От данъчните стимули е решила да се възползва и индийската технологична компания Aegis. Фирмата в момента дава работа на 5 хиляди американци и планира да наеме още 10 хиляди през следващите три години.

  „Смятам, че американците в момента търсят работа в компании, които са тук, за да останат по-дълго, а не да фалират след няколко години”, подчерта пред RT Сандип Сен от Aegis.

  Вижте видео на RT за индийските компании, които аутсорсват в САЩ:

   
  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 2 часа
  ЕС одобри закон, който ще засегне вноса на газ
  Той въвежда лимити върху емисиите метан
  преди 3 часа
  xAI е оценена на $24 млрд.
  Компанията на Мъск за изкуствен интелект набра $6 млрд. в нов кръг финансиране
  преди 20 часа
  МФ: Очакваме да покрием инфлационния критерий за еврозоната до края на годината
  Парламентът може да приеме закона за еврото до края на лятото
  преди 21 часа
  Разкриват 5 нови паралелки за дрогеристи у нас
  За първи път в Бургас се обявява прием за ученици след 7-ми клас за дрогеристи по австрийска програма
  преди 22 часа
  Logiscool обяви сътрудничеството си с EtonX
  Веригата предлага и обучение по Python и AI в своите школи в София, Пловдив, Плевен и Варна
  преди 1 ден
  Държавата пое дълг за още 300 млн. лева
  Това е третият за тази година аукцион