четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3757 прочитания

    2011 в 1 минута

    Вижте световните събития, които белязаха отминаващата година
    20 декември 2011, 15:42 a+ a- a

    Вижте светът през 2011


    Така започна всичко. Унищожително цунами помете Япония и ядрената й енергетика.  Невиждана протестна вълна пък заля останалия свят. Събори иначе непоклатими потиснически режими и диктатори.

    И докато на едни 2011 отново напомни колко са безсилни пред природните стихии, то за други тя беше празник на смелостта им за немислими в миналото промени.



    От Арабската пролет, през „Възмутените” в Европа, до „Окупирай Уолстрийт” хората дадоха да се разбере, че оттук нататък гласът им ще се чува. Те демонстрираха, че могат да поемат съдбата си в свои ръце и да отхвърлят дългогодишните окови на авторитаризма. Неслучайно тази година списание Time определи именно „Протестиращия” за човек на година.

    Като плочки от домино арабските лидери падаха един след друг. Първи през януари с 23-годишната си власт се раздели тунизийският президент Бен Али. Вдъхновени от успеха на тунизийците на улиците дръзнаха да излязат и египтяните. Протестите в страната принудиха дългогодишния лидер Хосни Мубарак да се оттегли. Пламна и Либия, а Муамар Кадафи беше убит като куче. Вятърът на промяната достигна Йемен и Бахрейн. С пълна сила протестите продължават в Сирия.  

    Финансово цунами пък разклати устоите на еврозоната и на Европа като цяло. Заразата на дълговата криза, която тръгна от Гърция, бързо се пренесе и в Ирландия и Португалия. Няколко европейски правителства, сред които гръцкото и италианското, паднаха в резултат на кризата. Опитите да се спаси еврото доведоха до фактическо разцепване на ЕС. 17-те страни-членки на еврозоната, плюс още седем, включително и България, се договориха да формират нов фискален съюз. Великобритания блокира предложението. Чехия и Унгария поставиха условия, за да подкрепят новия съюз.

    Положението беше тежко и отвъд Атлантика. Огромният държавен дълг и високата безработица измъчваха САЩ през цялата година. През лятото страната беше на ръба на фалита след като Демократическата и Републиканската партия не можаха да се разберат за увеличаването на тавана на държавния дълг, който достига трилиони долари.

    Неспособността на политическите лидери да се справят с финансовата криза се отрази и на реалната икономика. Замръзна кредитирането, което нанесе сериозен удар върху бизнеса. Много фирми фалираха, а редица работни места бяха закрити.  

    Смъртта на най-мразения човек в САЩ и кончината на един от най-обичаните хора на планетата също белязаха 2011 година. След 10-годишно издирване Америка най-сетне успя да ликвидира терорист №1 Осама бин Ладен. Ал Кайда беше обезглавена и САЩ си отдъхнаха, поне за малко.

    На 6 октомври обаче светът потъна в скръб. Отиде си Стив Джобс. Човекът, който направи революция в технологичния свят, почина в дома си на 56-годишна възраст след дълга борба с рак на панкреаса.

    Светът се притесни и от смъртта на още един лидер. Вестта за кончината на севернокорейския лидер Ким Чен Ир в края на годината обезпокои сериозно съседните страни, както и правителствата в САЩ и Европа. Опасенията са от възможна нестабилност при смяната на ръководството в страната, която разполага с ядрен арсенал.

    Масов разстрел в Норвегия ужаси светът. Екзекуторът Андерш Брайвик уби 69 души, по-голямата част от които тийнейджъри. Психиатри го обявиха за невменяем.

    През 2011 станахме свидетели и на секс-скандал, който сложи край на политическата кариера на французина Доминик Строс-Кан. Той беше обвинен в изнасилване на камериерка в хотел в Ню Йорк. Наложи се да подаде оставка от поста директор на Международния валутен фонд. Пропаднаха и шансовете му да бъде избран за президент на Франция на изборите през 2012. В крайна сметка обвиненията срещу Строс-Кан бяха свалени, а съмненията за политически заговор срещу него се засилиха.

    И още един мега скандал беляза 2011. Разкритията, че журналисти на британски вестник News of the World незаконно са подслушвали телефоните на местни граждани, разтърсиха сериозно медийната империя на Рупърт Мърдок. Стигна се до закриването на най-големия вестник на Острова.

    През 2011 светът приветства и 7 милиардния си жител. Роди се и нова държава– Южен Судан.

    Приказна кралска сватба прикова световното внимание в края на април. Близо 2.4 милиарда души в цял свят наблюдаваха сватбата на британския престолонаследник принц Уилям и момичето от народа Кейт Мидълтън.

    А какви приказни, скандални и вдъхновяващи сценарии ни е подготвила 2012, предстои да видим.

    Свързани новини
    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 11 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 12 часа
    преди 12 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 13 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично