вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3552 прочитания

  Бягство на север

  Европейци масово изнасят парите си в скандинавски банки
  06 декември 2011, 15:05 a+ a- a

  Страховете от крах на еврозоната принудиха много европейци да търсят сигурни убежища за спестяванията си. И докато някои инвестират в злато или имоти, други търсят подслон на север към скандинавските страни, пише EU Observer.  

  „Наблюдава се масово откриване на сметки в чуждестранни валути като долари, шведски и норвежки крони, както и в швейцарски франкове”, отбелязва португалски брокер, цитиран от изданието. „Тази тенденция се забелязва от около два месеца”, коментира трейдърът.

  Германският вестник „Süddeutsche Zeitung” потвърждава тенденцията, като посочва, че все повече хора прехвърлят спестяванията си в скандинавски банки.

  Данните на националните банки показват, че милиарди евро се изтеглят от гръцки, испански, италиански, ирландски и дори френски банки.

  Най-явна е тази тенденция е в Гърция. Депозитите в търговските банки от края на 2009 година в страната са паднали с 25% или с 60 милиарда до 180 милиарда евро към октомври тази година, отбелязва германският вестник.  

  В Испания и Италия компаниите също се отдръпват от местните банки. „Фирмите започнаха да изтеглят активите си от банките в Испания, Италия, Франция и Белгия”, посочва и анализатор от американската Citigroup.

  В двете най-големи испански банки BBVA и Santander депозитите на бизнеса и институционалните инвеститори са паднали с над 10% само за третото тримесечие.

  Италианската Unicredit отчита спад от 10% на депозитите си, а конкурентната Intesa – от 16%.

  Спад в доверието на потребителите регистрират и някои френски банки като Société Générale и BNP Paribas.

  От проблемите в страните, известни като „PIIGS” (Португалия, Ирландия, Италия, Гърция и Испания), се възползват основно скандинавските банки, отбелязва „Süddeutsche Zeitung”.
  „Хората бягат от еврозоната”, коментира Георг Андерсен от Nykredit в Копенхаген. „Северните страни се очертават като по-сигурни убежища”, допълва той.

  Много компании, застрахователи и пенсионни фондове се доверяват на шведски банки като SEB и Swedbank. Други инвеститори възприемат като сигурни германската Deutsche Bank и холандската ING.

  Който има възможност, депозира средствата си директно в Европейската централна банка (ЕЦБ), подчертава „Süddeutsche Zeitung”. Някои германски автомобилопроизводители и Siemens прехвърлиха паричните си резерви във Франкфурт, където смятат, че ще бъдат защитени от евентуални банкови фалити.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 6 минути
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
  преди 39 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 19 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 20 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000