сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4333 прочитания

  Над 300 млрд. евро изтеглени от банки в Южна Европа за 1 година

  Отливът на капитали от еврозоната заплашва еврото
  19 септември 2012, 14:07 a+ a- a

  Общо 326 милиарда евро са били изтеглени от банки от т.нар. страни PIGS (Португалия, Ирландия, Гърция и Испания) за последната година до 31 юли, сочат данни на Bloomberg.

  Изтеглянето на депозити от четирите страни съвпада с увеличаването с около 300 милиарда евро на активите  в трезорите на седем страни, считани за ядрото на еврозоната, включително Германия и Франция, отбелязва бизнес изданието.

  Отливът на капитали от Южна Европа заплашва икономическото възстановяване на Европа и подкопава доверието в еврото, посочва Bloomberg.

  „Миграцията на активи води до дезинтеграция на еврозоната и разединение между ядро и периферия”, счита Алберто Гало, експерт от Royal Bank of Scotland. „Компаниите в периферията плащат с до 2 процентни пункта повече за кредитиране на дейността си. Не можеш да възстановиш икономическия растеж с такива разлики”, допълва анализаторът.

  Отливът на депозити принуждава банките в тези страни да плащат повече, за да ги задържат. По-високите разходи за депозитите пък рефлектират върху лихвите по кредитите на бизнеса и потребителите.

  Средното ниво на лихвите по нови заеми за нефинансови предприятия през юли е било над 7% в Гърция, 6.5% в Испания и 6.2% в Италия, сочат данни на Европейската централна банка. За сравнение в Германия, Франция и Холандия лихвата през същия месец е била 4%.

  В отговор на тези проблеми от Европейската Комисия предложиха да бъде създаден банков съюз, който да подсили фискалната и икономическа интеграция в Европейския съюз.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 33 секунди
  Василев: Събрани са 685 млн. лв. повече данъци, мита и осигуровки
  Планът за създаването на единна приходна агенция ще мине през обществено обсъждане
  преди 16 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 16 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 17 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 17 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 18 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи