вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  5040 прочитания

  Световният бизнес се подготвя за крах на еврото

  Международни компании чертаят сценарии за евентуален разпад на еврозоната
  30 ноември 2011, 14:42 a+ a- a

  Страхът от крах на еврозоната превзе и бизнеса. Големите компании подготвят конкретни планове за действие при подобен сценарий, съобщава Financial Times. Изданието се позовава на свои интервюта с мениджъри на международни концерни.

  Мениджърите са обезпокоени, че европейските политически лидери не са способни да удържат задълбочаващата се дългова криза и затова се чувстват длъжни да защитят своя бизнес от евентуален крах на еврозоната, подчертава британският вестник.

  Този сценарий изглежда все по-реален за бизнеса. По-рано този месец лидерите на Франция и Германия – Никола Саркози и Ангела Меркел, за първи път не отхвърлиха възможността за изключване на член (Гърция) от еврозоната.

  Един от притеснените мениджъри е Андрю Морган, шефът на европейското подразделение на най-големия алкохолен производител в света Diageo. „Когато страните излязат от еврозоната, техните нови валути ще са силно обезценени, което ще оскъпи значително вносните продукти”, отбелязва Морган.

  Мениджърите са притеснени и от други радикални идеи за решаване на кризата като възможността Европейската централна банка (ЕЦБ) да захранва Международния валутен фонд (МВФ), който от своя страна да отпуска заеми на изпаднали в затруднение членове на еврозоната.

  Автомобилопроизводители, енергийни компании, производители на потребителски стоки и други мултинационални компании предприемат стъпки, за да минимизират рисковете като прехвърлят активи в сигурни инвестиции и като ограничават разходите, посочва изданието. Германският концерн Siemens дори създаде собствена банка, за да може чрез нея директно да депозира средства в ЕЦБ, където очевидно смята, че са на сигурно място.

  Някои компании дори изучават правните последици от възможен разпад на еврозоната по отношение на трансграничните си търговски договори и кредитни споразумения.

  Същевременно повечето малки и средни компании въобще не се подготвят финансово или юридически за крах на еврозоната, отбелязва Financial Times.

  Други мултинационални компании приемат умерено възможността за евентуален крах на еврозоната. „Нашите заключения са, че разпадът на еврозоната като цяло няма да ни се отрази толкова зле, защото ние предимно изнасяме и сме част от една световна компания”, подчертава Юрген Дитер Хофман, финансов директор на Volkswagen.

  Някои мениджъри на френски, италиански и испански компании пък отбелязват, че имат подготвени планове в случай на по-сериозни финансови и икономически турбуленции, но не и конкретно за разпад на еврозоната. Според тях, рискът за региона е по-голям, ако стане ясно, че компаниите се подготвят за най-лошия сценарий.

  Междувременно проучване на агенция "Ройтерс" сред икономисти показа, че 14 от 20 смятат, че еврото няма да оцелее в този си вид.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 30 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 18 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 19 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000
  преди 20 часа
  НС отложи на първо четене пълната либерализация на пазара на ток
  Либерализацията на пазара на ток за бита се отлага с година