петък, 03 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    18738 прочитания

    Българите във Великобритания, Георги Рафаилов: Великобритания си остава страхотно място за живеене

    Вижте какво мислят българите на Острова и как описват ситуацията в момента
    01 юли 2016, 17:27 a+ a- a

    Какво се случва във Великобритания и каква е ситуацията там, ще попитаме българи, които живеят на Острова, за да споделят личните си впечатления, темите, които ги вълнуват, и настроенията около тях.

    Ще ги попитаме усещат ли реално промени в икономическата ситуация, преекспонират ли медиите случаите на зачестили расистки прояви и обмислят ли да напуснат Великобритания.

    Днес ви срещаме с Георги Рафаилов:

    Георги Рафаилов

    Георги, откога живееш във Великобритания и с какво се занимаваш?
    Във Великобритания живея почти от два месеца заедно с моята годеница. Работя в международна маркетингова компания. Занимавам се със спорт и дигитална фотография.

    Вече една седмица след референдума, какво е настроението в момента?
    Настроението е двуполюсно. Точно в деня след Brexit много млади хора, мои познати, включително англичани, не бяха доволни от резултата. От колегите ми никой не очакваше, че Великобритания ще напусне Европейския съюз, заедно с останалите повече от 15-16  милиона души, дали гласа си за оставане. От друга страна, по-възрастното поколение англичани изпитват задоволство и намират утеха от резултата, надявайки се прекрасните 60-те и 70-те години отново да се „завърнат”. Години на сигурност, достъпни наеми, образование, рокендрол, изобилие от работни места и липса на други религии. Тук искам да направя съпоставка с по-възрастното поколение в България, където много хора си спомнят за прекрасните години по време на социализма. Сега, предполагам, разбирате как се чувстват привържениците на Brexit. За жалост изборът във Великобритания, продиктуван от по-възрастното поколение, предопределя битието и бъдещето на младите. Това е най- трагичното, защото младостта е съкровището на човечеството, най-свидният негов цвят и най-съкровената му мечта. Не бива по-възрастното поколение да представлява двигателя в едно общество, това поколение трябва да допринася мъдрост и познания.

    Усещат ли се реално промени, или не в икономическата ситуация?
    Промени се усетиха веднага след Brexit, след като паундът се срина и достигна дъното от 1985 година. Предполагам, че тепърва ще се предприемат съкращения, свиване на бюджети, липса на динамика и инвестиции, сваляне на кредитни рейтинги и скок по лихвени проценти. Прочетох интересна статия, свързана с Virgin Group, където Brexit е рефлектирал директно върху глобална сделка, в която 3000 души останали без работа. Много европейски студенти ще бъдат принудени да плащат непосилни семестриални такси за обучението си.

    В медиите се говори, че се увеличават ксенофобските атаки. Вие лично усещате ли във вашето ежедневие засилване на расистките прояви, или се преувеличава и отделни случаи се преекспонират?
    Тъй като живея в Лондон, не съм бил свидетел на ксенофобски атаки и прояви на расизъм. Столицата е мултикултурен център, където всички са добре приети, стига да работят,  да си плащат данъците и да не пречат на останалите. Сигурен съм, че в други части на страната, особено на север, има прояви на расизъм и негативно отношение към други раси и религии, както и към мобилни европейци. Медиите преекспонират, защото такъв тип атаки много често се наблюдават, но не на Острова, а в България.

    Общувате ли с други българи във Великобритания и кои са основните страхове на българите във връзка с Brexit? 
    Общувам с българи, като смея да твърдя, че всички са в неведение по повод предстоящите промени, които несъмнено ще настъпят в бъдеще. Усеща се несигурност, което е достатъчно притеснително. Страх е силно казано, бих казал, притеснение от неизвестното.

    Обмисляте ли да напуснете Великобритания? Ако да, то към коя държава/държави сте се насочили?
    Категорично не! Великобритания е страхотно място за живеене, място с огромни перспективни и безкрайни възможности. Според мен страната няма да попадне в „черна дупка“, както много експерти прогнозират, но заключвам, че всички са губещи от създалата се ситуация, като основният губещ е Великобритания.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 19 часа
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 22 часа
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 1 ден
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 1 ден
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 1 ден
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19