понеделник, 06 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3385 прочитания

    Отбелязваме световния ден за борба със затлъстяването

    През 2016 той е посветен на борбата със затлъстяването при децата
    11 октомври 2016, 08:00 a+ a- a

    Световният ден за борба със затлъстяването се отбелязва от 2015. Основната му цел е да стимулира хората да поддържат здравословно тегло, както и да се сложи край на кризата със затлъстяването в световен мащаб.

    Тази година той е посветен на борбата със затлъстяването при децата. Затлъстяването като здравословен проблем се увеличава бързо по целия свят, а много малко страни взимат мерки за справяне с него. Затлъстяването при децата е опасно, тъй като предизвиква здравословни проблеми в по-късните етапи на живота, и засяга постиженията в образователната сфера и качеството на живота като цяло.

    Тази година 11 октомври има за цел да:
    - увеличи знанието и разбирането за предизвикателството, наречено затлъстяване, както и какво може и би могло да се предприеме в бъдеще, за да се справим с него;
    - насърчи различни асоциации и хора, които подкрепят идеята, да се включат в кампании и да защитават каузата за борба със затлъстяването;
    - споделяне на опит от вече минали кампании в тази сфера, за да се насърчи разпространението на най-добрите практики.

    Световният ден за борба със затлъстяването е създаден по идея на Световната федерация за борба със затлъстяването (World Obesity Federation - WOF). Федерацията представлява професионалисти в сферите на науката, медицината и изследванията от над 50 национални и регионални федерации, които се борят срещу затлъстяването, включително Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания (БАСОРД).

    Създаването на световния ден за борба със затлъстяването е продиктувано от факта, че „дните кауза“ (като международния ден за борба с рака или СПИН-а, например) попадат „в светлините на прожекторите“ и медиите ги отразяват широко. Това помага за ангажирането на аудиторията и повишаването на знанията на хората по даден проблем, отбелязват от WOF.

    По данни на Федерацията, ако не се вземат мерки, до 2025 по света ще има 286 милиона деца с наднормено тегло. Според Световната здравна организация (СЗО) 22 милиона деца под 5-годишна възраст са с наднормено тегло, а 5 милиона страдат от затлъстяване.

    Къде е България?
    По данни на СЗО България е на 5-о място по затлъстяване при децата в Европа (от 32 държави). Световната федерация за борба със затлъстяването прогнозира за България, че ако не се предприемат мерки, до 2025 у нас ще има 253 000 ученици, които ще са с наднормено тегло или затлъстели. Това означава, че 8 000 от тях ще са в преддиабетно състояние, 2 000 ще имат диабет тип 2, 18 000 ще имат високо кръвно налягане, а 25 000 ще имат първа степен затлъстял черен дроб.

    През 2016 той е посветен на затлъстяването при децата
    Според WOF трябва да се действа веднага, за да се предотвратят тези зловещи прогнози. Това означава да се намали затлъстяването по време на бременност. В световен мащаб 11% от жените на възраст 20-45 години са затлъстели. На второ място трябва да се увеличи кърменето на детето, докато то навърши 1 година. Това означава противопоставяне на индустрия, която се оценява на 40 милиарда долара, отбелязват от WOF.

    Мерките включват и повече движение за децата, тъй като в световен мащаб 80% младежите не извършват достатъчно физическа активност. Трябва да се ограничат и мазните и твърде сладки храни и напитки. Това все още са най-рекламираните храни и напитки в медиите по цял свят, отбелязват още от WOF.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19