петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2831 прочитания

    10 урока от Италия за борбата с коронавируса

    Италия вече е най-засегнатата страна в света от епидемията от коронавирус след Китай
    09 март 2020, 10:33 a+ a- a

    Италия вече е най-засегнатата страна в света от епидемията от коронавирус след Китай. От началото на епидемията в страната са регистрирани 7375 случая на заболели, а 366 души са починали. Така вече Италия има 65 повече случая на заразени от Южна Корея, информират световните агенции. С оглед на ситуацията преди дни италианското правителство прие нови агресивни мерки за овладяване на разпространението. Вижте част от тях:

    1. Карантина на по-голяма част от Северна Италия. Ломбардия и още 14 провинции, сред които Парма и Модена, са под карантина от 8 март до 3 април. Мярката ще се отрази на живота на около 16 милиона души или близо четвърт от населението на страната. Сред засегнатите зони са икономическата и културна столица Милано и една от най-посещаваните туристически дестинации в света – Венеция. Движението в или извън тези райони е забранено, освен ако няма основателни причини, свързани с работата, спешни случаи или здравето.

    2. Спазване на безопасно разстояние от поне един метър при посещение на супермаркети, барове, църкви и др. обществени места. 

    3. Без ръкуване и прегръдки. С оглед на предходното правило ръкуванията и прегръдките също са забранени.

    4. Отмяна на масови мероприятия. Всички събития в страната, които предполагат събиране на хора и контакт на по-малко от метър разстояние, са забранени. Всички кина и театри са затворени. Ресторантите и кафенетата могат да работят, но спазвайки правилото от един метър разстояние между клиентите. Спорните мероприятия се провеждат при закрити врати. Припомняме, че и в България затвориха театрите и кината, а спортните мероприятия ще се провеждат без публика, след като вчера бяха регистрирани първите случаи на заразени у нас. За момента всички масови мероприятия са преустановени в областите Габрово и Плевен, където бяха регистрирани случаите на заразени с вируса. 

    5. Забранено е да се носят маски без причина. Според новите мерки маски трябва да носят само хората със симптоми или тези, които се грижат за болен.

    6. Затвор при нарушаване на карантината. Хората се насърчават да си стоят вкъщи, като при констатирано нарушение се предвижда три месеца затвор.

    7. Затваряне на училища и университети. Всички образователни организации в страната ще останат затворени до 15 март, като се насърчават формите на дистанционно обучение. Мярката не касае обучението на здравни специалисти. В ограничени райони в Северна Италия, известни като „червени зони“, училищата ще бъдат затворени най-малко до 3 април.

    8. Смекчаване на правилата за работа от вкъщи. Всички хора, които мога да си вършат работата от дома, се насърчават да минат на подобен режим. 

    9. Домашна карантина. По решение на лекарите подобна мярка може да бъде наложена на хора, които са пътували до най-засегнатите от вируса зони в Северна Италия. Те могат да останат под домашна карантина за две седмици. 

    10. Отпуските на всички здравни работници са спрени, а нова мярка предвижда наемане на 20 000 нови лекари и медицински сестри в отговор на епидемията. Стартира кампания и за наемане на пенсионирани лекари.

     

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 9 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 9 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 10 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 12 часа
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години