вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    8174 прочитания

    10 урока от Азия за борбата с коронавируса

    Какво можем да научим от опита на азиатските страни за овладяването на епидемията?
    06 март 2020, 11:54 a+ a- a

    Коронавирусът продължава похода си по света и докато в Китай, страната, в която беше регистриран първият случай на заразяване, постепенно овладява ситуацията, то светът тепърва се сблъсква с разпространението на епидемията, която е на път да се превърне в пандемия. 

    По актуални данни към 6 март 2020 към момента в света има общо 95 333 потвърдени случая на заразяване с вируса, от които 80 565 са в Китай, а 14 768 в други страни. И докато по-голямата част от заразените и смъртните случаи остават в континентален Китай, през последните две седмици се наблюдава образуване на нови клъстери на болестта в Европа, Близкия Изток и САЩ, както и нови случаи в Африка и Латинска Америка.

    От CNN изброяват 10 урока, които можем да си извлечем от опита на Китай и другите азиатски страни, които се борят с епидемията през последните месеци:
    1.Бъдете прозрачни с обществеността. Прозрачността на правителството и публично достъпната информация могат да помогнат за обучението на гражданите относно рисковете и необходимите предпазни мерки, както и за избягване на паника или дезинформация. В Хонконг, Тайван, Япония и Южна Корея правителствените агенции провеждат мащабни кампании за обществена информация за това какво се прави и какво могат да направят гражданите чрез информация на билбордове, телевизионни реклами и др. Прозрачността помага за намаляване на истерията и дава на други страни и международни експерти важна информация за разбирането на разпространението на вируса.

    2.Поддържане на социална дистанция. Вирусът се разпространява, когато хората са в близък физически контакт, така че една от най-важните мерки, които правителството или хората могат да предприемат, е социално дистанциране. Това ще рече поддържане на известно разстояние между себе си и другите при контакт и избягване на ситуации, в които може да сме в близък контакт с много други хора. За тази цел в Азия преустановиха обучението в училищата, отмениха публични събития и празници, затвориха обществени пространства и препоръчаха на хората да работят от вкъщи. А в Китай над 780 милиона души (около половината от населението на страната) все още е под някаква форма на ограничение за пътуване като част от усилията на властите за избягване на близките контакти.

    3.Изпреварване на събитията. Властите могат да се подготвят за епидемия дори преди появата и разпространението на вируса. През януари, след като стана ясно, че вирусът се разпространява бързо в Азия, страните се подготвиха, като създадоха карантинни центрове, поръчаха предварително медицински консумативи и организираха междуведомствени правителствени комитети за спешни действия. Подобни мерки са осигуряване на легла в изолационни отделения, провеждане на обучения в болниците и запасяване с достатъчно медицински консумативи за справяне със слуховете за недостиг.

    4.Насърчаване на ранно тестване сред населението за своевременно регистриране на появата на вируса. Държавите могат да насърчат ранното тестване и да го направят леснодостъпно, за да установят бързо появата на вируса. Южна Корея е добър пример за широко разпространение на ранни тестове и повишена бдителност при докладване на симптоми - здравното министерство въведе и мобилно приложение, което призовава гражданите да следят ежедневно за симптоми и да уведомяват здравните служители, ако е необходимо.

    5.Популяризация на добри хигиенни практики. Мерки като често миене на ръцете със сапун, покриване на устата при кашляне и кихане, да не се пипа лицето с ръце, предпазливост при докосване на различни повърхности са мерки, които имат огромен ефект върху ограничаване и предотвратяване на вируса по целия свят. Държавите от цяла Азия започнаха кампании за повишаване на обществената осведоменост, като властите разпространиха съвети как да се поддържа добра хигиена. 

    6.Възможност за гъвкави условия на работа. Милиони хора в Азия работят от вкъщи или на гъвкаво работно време в продължение на повече от месец. А за позиции, при които работата от вкъщи не е възможна, беше въведен специфичен работен режим, при който служителите се редуват да посещават офиса. Видеоконференции, приложения за комуникация, VPN системи и др. са прилаган подход на работа в много азиатски компании в момента. 

    7.Не пазарувайте панически. В много страни хората се втурнаха да купуват медицински консумативи, лекарства, хранителни продукти... Подобна паника се оказа излишна и на места доведе до недостиг на консумативи за медицинските служители.

    8.Не се страхувайте от домашните си любимци. Случаят в Хонконг с поставянето под карантина на кучето на болен от коронавируса пациент, предизвика страхове у много хора. Засега обаче няма данни, че животните биха могли да са източници на заразяване, липсват и доказателства, че домашните любимци могат да се заразят.

    9.Не заклеймявайте пациентите. С разпространението на вируса се увеличават и страхът, параноята и дискриминацията. Експертите предупреждават за такива случаи. Карантините например са жизненоважни за процеса на ограничаване на заразата, но ако се прилагат неправилно, пациентите могат да станат жертва на дискриминация и неуважение. Заразата роди вълна и от расистки и ксенофобски прояви. В страни като САЩ и Великобритания има примери за расистки нападения и тормоз на хора от Китай или с азиатски произход.

    10.Без паника. Докато правителствата и гражданите се подготвят за вируса, е от съществено значение да няма паника. За много хора симптомите и протичането на болестта са идентични с обикновена настинка и могат да изчезнат сами. На по-голям риск са изложени възрастните хора и тези с придружаващи заболявания, при които вирусът може да причини по-сериозно заболяване като пневмония или бронхит. В Китай повече от половината от всички случаи на болни са се възстановили и са изписани от болница. 

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 4 часа
    Първата за България и региона водородна зарядна станция вече e в експлоатация
    Тя може да зарежда при двете стандартни налягания за компресиран водород
    преди 4 часа
    Ето каква част от българите са доволни от работата и заплатата си
    Близо 40% от сънародниците ни виждат в изкуствения интелект повече проблеми, отколкто възможности, сочи ново проучване
    преди 6 часа
    преди 10 часа
    Бюджетът на плюс от 600 млн. лв. през април
    Принос за това има вноската на БНБ
    преди 11 часа
    Google съкрати 200 души
    Компанията измества основните си длъжности зад граница
    преди 12 часа
    Очаква се България да се присъедини към ОИСР до края на 2025 г.
    Общо 31 доклада на комитетите на ОИСР по отношение на България са приети, остават още 26