сряда, 02 декември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  961 прочитания

  Нова Зеландия отбеляза 100 дни без коронавирус

  В страната няма локално разпространение на болестта, всички случаи са внесени
  10 август 2020, 16:21 a+ a- a

  Нова Зеландия отбеляза 100 дни от последния случай на местно разпространение на новия коронавирус, съобщиха световните агенции.

  Към днешна дата (10 август) в страната са регистрирани 1219 случая на заболяването, включително 21 активни, като всички са изолирани. Заболяването не се е разпространявало в обществото от 100 дни, а всички нови инфекции идват от чужбина, съобщиха властите в страната.

  Общият брой смъртни случаи в страната с население 5 млн. души е 22.

  Нова Зеландия се дава за пример в борбата с новия коронавирус, а една от основните причини за това е, че въпреки че изглежда, че в страната няма разпространение, властите продължават да тестват хиляди хора на ежедневна база, коментира CNN.

  Видяхме колко бързо може да се появи вирусът отново на места, където е бил под контрол. Трябва да се подготвим за бързи реакции при подобни случаи в Нова Зеландия. Не бива да подвеждаме отбора, никой от нас не може да си го позволи, заяви д-р Ашли Блумфийлд, генерален директор по здравеопазването в Нова Зеландия.

  Стратегията на страната за справяне със заболяването е проста. По думите на премиера Джасинда Ардърн страна трябва да действа „твърдо и рано“. И точно това се случва. На 19 март, когато страната затваря границите си за чужденци, на територията ѝ има само 28 потвърдени случая на заболяването. Когато обявява национална карантина на 28 март, случаите са 102 и нито един смъртен.

  Карантината е сравнително строга – не може да си поръчаш храна за в къщи, не можеш да посещаваш плажове, не можеш да караш кола извън квартала си. Най-строгите правила бяха в сила в продължение на около 5 седмици, но страната остана под карантина още 2. Всичко това е част от стратегията за елиминация.

  „Елиминация не означава заличаване на вируса за постоянно от Нова Зеландия, по-скоро става дума за нашата убеденост, че сме прекъснали веригата на разпространение за най-малко 28 дни и можем ефективно да контролираме всяка внесена инфекция“, пише на сайта на Министерството на здравеопазването.

  Нова Зеландия изчака да изравни изцяло кривата на нови инфекции преди да премахне карантината. На 8 юни Ардърн обяви, че ще отпаднат всички рестрикции. В предишните 17 дни са извършени близо 40 000 теста, от които не е имало нито един положителен.

  От юни животът в страната се завърна почти напълно към нормалното и не е имало нужда от повторно въвеждане на мерки против разпространение на вируса.

  Новозеландското министерство на здравеопазването препоръчва на всички домакинства да се запасят с маски, в случай на втора вълна на вируса. „Не е въпрос на ако, а на кога“, казва д-р Блумфийлд. „Работим в насоката, че това може да се случи всеки момент“, заяви той пред националното радио Radio New Zeland.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 минути
  БНБ ще удължи разсрочването на кредитите до 31 март 2021
  Това става, след като Европейският банков орган (ЕБО) позволи на банките ново разсрочване на кредитите за клиенти, пострадали от втората вълна на пандемията от COVID-19
  преди 1 час
  Великобритания започна приемането на молби за виза
  Страната е готова да приложи новата си емиграционна система след края на преходния период по Брекзит
  преди 2 часа
  България ще получи 11,44 млрд. евро от еврофондовете до 2027
  Европейското съфинансиране за най-бедните региони да остане 85%, се договориха Европейският парламент и Съветът на ЕС
  преди 2 часа
  Канада обяви плановете си за въвеждане на „дигитален данък“
  Страната иска да таксува допълнително компании като Facebook и Google
  преди 4 часа
  преди 4 часа
  Парламентът прие на първо четене закона за индустриалните паркове
  Законопроектът дели индустриалните паркове по два критерия