събота, 26 септември 2020   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  747 прочитания

  Нова Зеландия отбеляза 100 дни без коронавирус

  В страната няма локално разпространение на болестта, всички случаи са внесени
  10 август 2020, 16:21 a+ a- a

  Нова Зеландия отбеляза 100 дни от последния случай на местно разпространение на новия коронавирус, съобщиха световните агенции.

  Към днешна дата (10 август) в страната са регистрирани 1219 случая на заболяването, включително 21 активни, като всички са изолирани. Заболяването не се е разпространявало в обществото от 100 дни, а всички нови инфекции идват от чужбина, съобщиха властите в страната.

  Общият брой смъртни случаи в страната с население 5 млн. души е 22.

  Нова Зеландия се дава за пример в борбата с новия коронавирус, а една от основните причини за това е, че въпреки че изглежда, че в страната няма разпространение, властите продължават да тестват хиляди хора на ежедневна база, коментира CNN.

  Видяхме колко бързо може да се появи вирусът отново на места, където е бил под контрол. Трябва да се подготвим за бързи реакции при подобни случаи в Нова Зеландия. Не бива да подвеждаме отбора, никой от нас не може да си го позволи, заяви д-р Ашли Блумфийлд, генерален директор по здравеопазването в Нова Зеландия.

  Стратегията на страната за справяне със заболяването е проста. По думите на премиера Джасинда Ардърн страна трябва да действа „твърдо и рано“. И точно това се случва. На 19 март, когато страната затваря границите си за чужденци, на територията ѝ има само 28 потвърдени случая на заболяването. Когато обявява национална карантина на 28 март, случаите са 102 и нито един смъртен.

  Карантината е сравнително строга – не може да си поръчаш храна за в къщи, не можеш да посещаваш плажове, не можеш да караш кола извън квартала си. Най-строгите правила бяха в сила в продължение на около 5 седмици, но страната остана под карантина още 2. Всичко това е част от стратегията за елиминация.

  „Елиминация не означава заличаване на вируса за постоянно от Нова Зеландия, по-скоро става дума за нашата убеденост, че сме прекъснали веригата на разпространение за най-малко 28 дни и можем ефективно да контролираме всяка внесена инфекция“, пише на сайта на Министерството на здравеопазването.

  Нова Зеландия изчака да изравни изцяло кривата на нови инфекции преди да премахне карантината. На 8 юни Ардърн обяви, че ще отпаднат всички рестрикции. В предишните 17 дни са извършени близо 40 000 теста, от които не е имало нито един положителен.

  От юни животът в страната се завърна почти напълно към нормалното и не е имало нужда от повторно въвеждане на мерки против разпространение на вируса.

  Новозеландското министерство на здравеопазването препоръчва на всички домакинства да се запасят с маски, в случай на втора вълна на вируса. „Не е въпрос на ако, а на кога“, казва д-р Блумфийлд. „Работим в насоката, че това може да се случи всеки момент“, заяви той пред националното радио Radio New Zeland.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 часа
  ЕК предлага нов пакет за цифровите финансови услуги
  Комисията предложи за първи път ново законодателство за криптоактивите
  преди 16 часа
  Tesla съди администрацията на Тръмп
  Производителят иска да премахне забраната за внос на хардуер за автомобилите им
  преди 18 часа
  Борисов: Няма да се правят КПП-та, няма да се затварят градове
  Тенденцията в страната ни е за намаляване на новозаразените за разлика от Европа, където увеличението е 22% за последните 2 седмици
  преди 18 часа
  КНСБ поиска по 15% ДДС и данък върху доходите
  Синдикатите предлагат и въвеждане на еднократен данък богатство за 2020 г.
  преди 20 часа
  Близо 40% от мениджърите на места за настаняване планират увеличаване на персонала
  Близо 35% от управителите отчитат увеличение на приходите през август, показват данни на НСИ