вторник, 23 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3871 прочитания

  Сорос даде три месеца за спасяване на еврото

  Кризата е повече банкова, отколкото дългова, смята американският милиардер
  04 юни 2012, 12:02 a+ a- a

  Европа има три месеца, за да спаси еврото, предупреди американският инвеститор Джордж Сорос на форум в Италия, цитиран от BBC.

  Той е уверен, че Гърция ще избере правителство, което ще изпълнява споразумението, договорено с кредиторите. „Очаквам, че гърците ще се стреснат от перспективата да бъдат изключени от Европейския съюз и ще дадат, макар и слабо, мнозинство на коалицията, готова да прилага сегашното споразумение с ЕС, МВФ и банковите кредитори”, коментира той.

  Германската икономика обаче ще отслабне през есента, което ще затрудни канцлера Ангела Меркел да осигури допълнителна подкрепа за Европа. Това отваря прозорец от три месеца за решаване на кризата, посочва Сорос.

  Според него европейските лидери не разбират „характера на кризата”. Властите се фокусират върху нивата на дълга, но „кризата е по-скоро банкова и проблем на конкурентоспособността”. Затова те се опитват да я лекуват с погрешното лекарство, обяснява Сорос.

  Като първа стъпка към решаването на проблемите американският инвеститор препоръчва застраховане на депозитите. Така ще се спре тегленето на пари от банките в периферните страни на ЕС.

  Освен това банките ще трябва да получат достъп до директно кредитиране от Европейския механизъм за стабилност, чиято основна задача е да финансира закъсалите правителства от еврозоната. Той трябва да заработи през лятото на 2012.

  Всички тези мерки трябва да бъдат съчетани с въвеждането на общоевропейски инструменти за контрол и регулация, смята Сорос.

  „Трябва да бъдат предприети и мерки за понижение на цената на дълговете на силно задлъжнелите страни. Има различни начини това да се случи, но всички те трябва да получат активната подкрепа на Германия”, коментира той.

  Все пак Сорос е уверен, че еврото ще оцелее. Причина за това ще бъде решителността на Германия за неговото запазване, тъй като връщането към марката би имало огромна политическа и икономическа цена. Част от нея би било изместването на страната от големите й експортни пазари, обяснява милиардерът.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 11 минути
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас със спад от 66% за година
  Най-големите вложения в страната за януари-февруари 2024 са от Италия, Нидерландия и Гърция
  преди 43 минути
  Във Варна бе открита училищна лаборатория за екология и зелена енергия
  Общо 55 училища в България се включват в съвместни лаборатории, в които ще се създават предложения за промени в различни области на образователния процес
  преди 17 часа
  С 1 софийска заплата може да си купите 1 кв.м. жилищна площ в столицата
  Търсенето ще остане голямо, а ръстовете в цените ще бъдат малко над очакваните нива от 5-10%, сочи анализ на Bulgarian Properties
  преди 19 часа
  Lidl открива аутлет магазин за нехранителни стоки
  Селекцията от продукти се различава от останалите обекти
  преди 19 часа
  преди 20 часа
  Tesla намали допълнително цените в САЩ и Китай
  В Азия цената е намалена с около $2000