събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3875 прочитания

    Сорос даде три месеца за спасяване на еврото

    Кризата е повече банкова, отколкото дългова, смята американският милиардер
    04 юни 2012, 12:02 a+ a- a

    Европа има три месеца, за да спаси еврото, предупреди американският инвеститор Джордж Сорос на форум в Италия, цитиран от BBC.

    Той е уверен, че Гърция ще избере правителство, което ще изпълнява споразумението, договорено с кредиторите. „Очаквам, че гърците ще се стреснат от перспективата да бъдат изключени от Европейския съюз и ще дадат, макар и слабо, мнозинство на коалицията, готова да прилага сегашното споразумение с ЕС, МВФ и банковите кредитори”, коментира той.

    Германската икономика обаче ще отслабне през есента, което ще затрудни канцлера Ангела Меркел да осигури допълнителна подкрепа за Европа. Това отваря прозорец от три месеца за решаване на кризата, посочва Сорос.

    Според него европейските лидери не разбират „характера на кризата”. Властите се фокусират върху нивата на дълга, но „кризата е по-скоро банкова и проблем на конкурентоспособността”. Затова те се опитват да я лекуват с погрешното лекарство, обяснява Сорос.

    Като първа стъпка към решаването на проблемите американският инвеститор препоръчва застраховане на депозитите. Така ще се спре тегленето на пари от банките в периферните страни на ЕС.

    Освен това банките ще трябва да получат достъп до директно кредитиране от Европейския механизъм за стабилност, чиято основна задача е да финансира закъсалите правителства от еврозоната. Той трябва да заработи през лятото на 2012.

    Всички тези мерки трябва да бъдат съчетани с въвеждането на общоевропейски инструменти за контрол и регулация, смята Сорос.

    „Трябва да бъдат предприети и мерки за понижение на цената на дълговете на силно задлъжнелите страни. Има различни начини това да се случи, но всички те трябва да получат активната подкрепа на Германия”, коментира той.

    Все пак Сорос е уверен, че еврото ще оцелее. Причина за това ще бъде решителността на Германия за неговото запазване, тъй като връщането към марката би имало огромна политическа и икономическа цена. Част от нея би било изместването на страната от големите й експортни пазари, обяснява милиардерът.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 23 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 23 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 24 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 1 ден
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години