понеделник, 29 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1540 прочитания

    Унгария ще внесе руската ваксина „Спутник V“

    Правителството работи за „опростяване и ускоряване“ на регулаторните процеси за внос и лицензиране на фармацевтични продукти
    13 ноември 2020, 11:22 a+ a- a

    Външният министър на Унгария Петер Сийярто, който е в карантина след като бе диагностициран с коронавирус, заяви, че унгарските власти подготвят временно шестмесечно разрешение за внос на руската ваксина „Спутник V“ за тестове и клинични изпитания, съобщи The New York Times.

    Сийярто каза, че пробите от ваксината за лабораторни изследвания ще пристигнат през следващите 10 дни и че малък брой проби ще бъдат доставени през декември за клинични тестове. Той каза, че се надява голяма пратка да пристигне през втората половина на януари, но не уточни с каква цел.

    Външният министър каза също, че той и представители на Унгарска фармацевтична компания ще проведат видеоконференция с руски представители, за да проверят дали Унгария може да произвежда ваксината на местно ниво.

    Руската ваксина показа силна ефективност в ранните данни от клиничните изпитания. Ваксината демонстрира 92% ефикасност въз основа на резултатите от 20-те души в проучването, които са развили Covid-19 след получаване на експериментална ваксина или плацебо, съобщи Руският фонд за директни инвестиции.

    Тъй като бяха дадени малко научни подробности, независимите експерти по ваксините не успяха да оценят напълно достоверността на резултатите. Медицински специалисти в Унгария изразиха загриженост, че страната вече планира да внесе ваксината.

    „Бих бил най-щастлив, ако ваксините, доставени в Унгария, бъдат одобрени от Европейската агенция по лекарствата“, казва д-р Ференц Фалус, бивш главен медицински директор на Унгария.

    В изявление, публикувано в сряда, правителството заяви, че Унгария „е отворена за всяко решение, било то китайско, руско, израелско, американско или ваксина от други страни“. В изявлението се добавя, че правителството работи за „опростяване и ускоряване“ на регулаторните процеси за внос и лицензиране на фармацевтични продукти.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    26 април 2024, 14:45
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    26 април 2024, 14:34
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    26 април 2024, 14:14
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    26 април 2024, 13:50
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    26 април 2024, 11:47
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години