вторник, 07 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    983 прочитания

    САЩ ще изискват отрицателен тест за Covid-19 за всички, пристигащи в страната по въздух

    Доказателство за имунизация не е достатъчно, тъй като ваксините предотвратяват тежки заболявания, но ваксинираните хора все още могат да се заразят и да предадат вируса
    13 януари 2021, 08:34 a+ a- a

    Преди да се качат на полетите си, всички международни пътници, пътуващи за Съединените щати, първо трябва да покажат доказателство за отрицателен тест за коронавирус, според нова федерална политика, която влиза в сила на 26 януари, съобщи The New York Times.

    „Тестването не елиминира всички рискове“, заяви д-р Робърт Р. Редфийлд, директор на Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), в изявление, описващо новата политика. „Но в комбинация с период на престой вкъщи и ежедневни предпазни мерки като носенето на маски и социалното дистанциране, това може да направи пътуването по-безопасно, по-здравословно и по-отговорно, като намали разпространението в самолети, летища и дестинации.“

    Новата политика изисква всички пътници по въздух, независимо дали са ваксинирани или не, да си направят тест за настояща инфекция в рамките на 3 дни преди полета им за САЩ и да предоставят писмена документация за резултатите от тестовете си или доказателство за възстановяване от Covid- 19.

    Доказателство за имунизация няма да е достатъчно, тъй като е доказано, че ваксините предотвратяват само сериозни заболявания, каза Джейсън Макдоналд, говорител на CDC. Теоретично ваксинираните хора все още могат да се заразят и да предадат вируса по време на полет.

    Агенцията няма да изисква допълнителни тестове през трите месеца след положителен тест, стига пътуващият да няма симптоми. В тази ситуация пътникът може да пътува с документация за положителния резултат от теста и писмо от доставчик на здравни услуги или служител в областта на общественото здраве, в което се посочва, че пътникът вече може да пътува.

    Авиокомпаниите трябва да потвърдят отрицателния резултат от теста за всички пътници или документацията за възстановяване, преди те да се качат на самолета. Ако пътник не представи доказателство за отрицателен тест или възстановяване или реши да не си направи тест, авиокомпанията трябва да откаже качване на борда на пътника, каза агенцията.

    „Тестването преди и след пътуване е критичен етап от забавяне на въвеждането и разпространението на Covid-19“, се казва в изявление на служители на агенцията. „Тъй като САЩ вече са в състояние на увеличение, изискването за тестване на въздушните пътници ще помогне да се забави разпространението на вируса, докато работим за ваксиниране на американската общественост.“

    Политиката разширява подобно правило, приложено в края на декември, което изисква от пътуващите от Великобритания да покажат доказателство за отрицателен резултат от тест за вирус. Администрацията на Тръмп въведе това ограничение след съобщения, че по-заразен щам на коронавируса е станал източник на повечето инфекции в голяма част от тази страна.

    Оттогава този щам е открит в няколко американски щата и вероятно ще се разпространи още по-широко, твърдят учените. Съединените щати генетично секвенират само малка част от своите вирусни проби - твърде малко, за да има точна оценка за разпространението на щама в тази страна, отбелязва още изданието.

    Новата политика за пътуване идва след съобщението на японското правителство във вторник (12 януари), че 4 пътници от Бразилия са внесли друг нов вариант на вируса в Япония. Два други щама, наречени „варианти на безпокойство“ циркулират в Южна Африка и Бразилия.

    Оперативната група на Белия дом за коронавирус и федералните агенции, включително CDC, обсъждат разширените изисквания от седмици.

    В момента CDC препоръчва на всички въздушни пътници, включително тези, които летят в рамките на САЩ, да бъдат тествани от 1 до 3 дни преди пътуването и отново 3 до 5 дни след завършване на пътуването.

    Много авиокомпании предлагат незадължително тестване за пътниците, но го налагат само когато дестинациите изискват от тях да го направят. Но миналата седмица група, представляваща големи американски авиокомпании, подкрепи политика, която ще изисква всички пътници да се тестват.

    В изявление от вторник групата, Airlines for America, заяви, че поддържа национален стандарт за тестване, определен от федералното правителство.

    „От началото на тази криза американските авиокомпании разчитат на науката, за да помагат при вземането на решения, тъй като те непрекъснато преоценяват и актуализират своите процеси, процедури и протоколи“, се казва в изявление на групата. „Признавайки, че този режим ще осигури допълнителна безопасност в пътуването, ние насърчаваме администрацията да продължи с препоръки за едновременно премахване на съществуващите ограничения за влизане на пътници от Европа, Обединеното кралство и Бразилия.“

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19