неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    2056 прочитания

    Южна Африка прекрати употребата на ваксината на AstraZeneca

    Тъй като тя не предотвратява леки и средно тежки боледувания от варианта на Covid, установен в страната
    08 февруари 2021, 10:26 a+ a- a

    Република Южна Африка (РЮА) прекрати употребата на ваксината на Oxford/AstraZeneca срещу Covid-19 в страната. Причината е, че учени установиха в клинично тестване, че тя не предотвратява леки и средно тежки боледувания от ковид, предизвикан от варианта, първо установен именно там (бел.ред: южноафрикански вариант).

    Заключенията на учените са унищожителен удар за усилията на страната да се справи с пандемията, коментира The New York Times.

    Южноафриканските учени споделиха също така, че същият проблем има и с хора, които вече са преболедували ковид. Техният имунитет, придобит по естествен път, не ги предпазва от леки и средно тежки симптоми при реинфектиране с новия вариант, известен като B.1.351.

    От откритията на юноафриканските учени не става ясно дали ваксината е ефективна при тежко боледуване от ковид при новия вариант. Клиничното проучване е включвало сравнително млади доброволци, за които е малко вероятно да прекарат тежък ковид. Така става невъзможно да се определи дали ваксината може да защити срещу такъв тип преболедуване, хоспитализация или смърт.

    На база имунен отговор, измерен чрез кръвни проби на хора, които са получили ваксината, учените вярват, че тя предпазва от тежко боледуване при ковид. Ако бъдещи проучвания потвърдят това, здравните власти в Южна Африка ще обмислят възобновяване прилагането на ваксината на AstraZeneca.

    Откритията все още не са публикувани в научно списание, но въпреки това, фактът, че ваксината показва минимална ефективност за предпазване от леки и средно тежки боледувания, добавя още доказателства, че южноафриканският вариант прави наличните ваксини слабо ефективни, отбелязва още The new York Times.

    Според предварителни лабораторни изследвания Pfizer и Moderna съобщиха, че ваксините им са по-малко ефективни при B.1.351. Novavax и Johnson & Johnson също изследваха проби от клинчите си изследвания и установиха, че ваксините им са по-слабо ефективни при доброволците от Южна Африка, спрямо тези в САЩ, припомня изданието.

    Властите в РЮА съобщиха, че ще приберат ваксината на AstraZeneca и вместо нея ще имунизират своите здравни работници с тази на J&J, която показва по-добра ефективност при предотвратяване на тежко преболедуване и хоспитализации при новия вариант.

    J&J кандидатства за разрешение за спешна употреба в РЮА, но местните власти дадоха знак, че може да приложат ваксината на част от здравните работници като част от клинично изпитване.

    При клиничните изпитания на ваксината на Oxford/AstraZeneca в Южна Африка на практика няма разлика между контролната група, получила плацебо и тази, която е получила ваксината. 19 от 748 души в групата, на която е дадена ваксината, са заразени с новия вариант, в сравнение с 20 от 714 души в групата, на която е дадено плацебо. Това се равнява на ефикасност на ваксината от 10%.

    Южноафриканският вариант вече е установен в най-малко 32 държави.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19