петък, 26 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1374 прочитания

    В САЩ препоръчаха прекратяване употребата на ваксината на Johnson&Johnson

    Причината – 6 случая на рядка тромбоза
    13 април 2021, 15:42 a+ a- a

    Федералните власти в САЩ препоръчаха на щатите да спрат да използват ваксината срещу Covid-19 на Johnson & Johnson, докато се провежда разследване на 6 редки, но сериозни случая на проблеми със съсирването, за които се съобщава сред жените, получили ваксината.

    Проблемът със съсирването е подобен на този, съобщен след употреба на ваксината срещу Covid-19 на AstraZeneca, която до момента не е разрешена за употреба в Съединените щати. Подобно събитие е настъпило по време на базираното в САЩ клинично изпитване на Johnson & Johnson, което е довело до временна пауза в това проучване, отбелязва STAT.

    Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и Администрацията по храните и лекарствата (FDA) обявиха съвместно препоръката. В изявлението се казва, че в сряда (14 април) ще се проведе специално заседание на Консултативния комитет по имунизационни практики на CDC, за да се прегледат данните около проблема.

    „Докато този процес не завърши, ние препоръчваме пауза в употребата на тази ваксина поради изобилие от предпазливост“, се казва в изявлението. „Това е важно отчасти, за да се гарантира, че общността на доставчиците на здравни услуги е наясно с потенциала за тези нежелани събития и може да се подготви за правилно разпознаване и управление [на такива случаи] поради уникалното лечение, необходимо с този тип кръвен съсирек.“

    Съобщени са 6 случая на рядък тип кръвен съсирек, наречен церебрална венозна синусова тромбоза (CVST); във всички тях съсиреците са наблюдавани в комбинация с ниски нива на тромбоцитите, състояние, известно като тромбоцитопения. Всичко се е случило сред жени на възраст между 18 и 48 години, се казва в изявлението, а симптомите се появяват между шест и 13 дни след ваксинацията.

    От понеделник в САЩ са приложени над 6,8 милиона дози от ваксината Johnson&Johnson. Ваксината се прилага като еднократна доза. 6 случая са 0,00008% от поставените ваксини.

    Изявлението на агенциите описва събитията като „изключително редки“. В него не се казва какъв е фоновият процент на подобни събития - броят на случаите, които бихте очаквали да видите сред хората, които не са били ваксинирани. Тази цифра е необходима, за да помогне на властите да разберат дали нежелано събитие, съобщено след ваксинация, може да е свързано с ваксината или просто възниква случайно.

    Но агенциите заявиха, че хората, получили ваксината Johnson & Johnson, които развиват определени симптоми в рамките на три седмици след получаване на ваксината, трябва да се свържат със своя доставчик на здравни грижи. Симптомите са изброени като силно главоболие, коремна болка, болка в краката или задух.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 7 минути
    45 преподаватели от България, Словения и Сърбия станаха част от първата международна мрежа от STEAM начални учители
    Издателство „Клет България“ е водещ координатор по проекта, чиято задача е въвеждането на STEM/STEAM обучението от 1. до 4. клас
    преди 55 минути
    Проучване: 77% от компаниите у нас предлагат хибриден модел на работа
    С 10% са нараснали възнагражденията през 2023, за тази година ръстът е от 7%, сочи проучване на Mercer Marsh Benefits
    преди 27 минути
    След Биткойн Халвинга: За какво да внимаваме
    Информация за потенциалните възможности и рискове дават от Binance
    преди 1 час
    Окончателно: Либерализацията на пазара на ток за бита беше отложена с 1 година
    НС прие на второ четене промени в Закона за енергетиката
    преди 2 часа
    Спад в броя на сделките с имоти у нас
    Средните цени на жилищата задържат нивата си през първото тримесечие на 2024, отчитат от Arco Real Estate