неделя, 05 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1378 прочитания

    Няколко държави обещаха кислород и консумативи на Индия

    Страната преживява тежка втора вълна на Covid-19, като е на 2-ро място в света по установени случаи и на 4-то по смъртност
    27 април 2021, 15:27 a+ a- a

    Редица страни се ангажираха да изпратят кислород и друга медицинска помощ в Индия, тъй като страната се бори с опустошителната втора вълна на коронавируса, като болниците в столицата съобщават за сериозен недостиг на кислород.

    През последните две седмици в лечебните заведения липсват легла с кислород и интензивни легла, като пациентите са оставени да умират у дома и извън болниците, докато чакат грижи, съобщава CNN.

    Във вторник (27 април) главният министър на Делхи Арвинд Кейривал заяви, че правителството на града внася 18 цистерни кислород от Тайланд, като добави, че се очаква да пристигнат в сряда. „Ако тези 18 цистерни започнат да пристигат от утре [сряда], въпросът за транспортирането на кислорода ще бъде решен“, каза той.

    Франция също се ангажира да помогне, като заяви, че ще започне да изпраща медицинска помощ до Индия до края на тази седмица, се казва в съобщение за пресата от френското министерство на външните работи.

    Осем единици за производство на кислород, всяка от които ще може да направи една индийска болница автономна за кислород в продължение на десет години, ще бъдат част от пратката. Контейнерите за втечнен кислород и „специализираното медицинско оборудване“, по-специално 28 респиратора и техните специфични консумативи, също ще бъдат част от пратките, се казва в прессъобщението.

    „В отговор на нуждите, изразени от властите на страната, този материал е предназначен да реагира на извънредната ситуация, но също така да укрепи значително и устойчиво капацитета на индийските болници за лечение на болни и борба с пандемията“, заяви френското външно министерство.

    Кейривал заяви във вторник, че Делхи „внася 21 готови за употреба кислородни централи от Франция“, които „могат да бъдат внесени, за да бъдат използвани незабавно“. Те ще изиграят роля в „разрешаването на кислородната криза в тези болници“, каза той.

    Ирландия стана една от първите, които потвърдиха „конкретна подкрепа“ за Индия в понеделник, според министъра на външните работи Саймън Ковени. Ирландският министър на здравеопазването обяви, че Ирландия ще изпрати 700 кислородни концентратора - първоначално закупени от ирландската здравна служба като част от тяхното пандемично планиране.

    Междувременно външното министерство на Южна Корея заяви, че се стреми да помогне на гражданите си в спешна нужда с медицински кислородни концентратори във вторник, като в същото време планира да изпрати медицински и Covid-19 консумативи като тестови комплекти в страната.

    Говорителят на външното министерство Чой Йънг Сам заяви, че външното министерство поддържа тясна комуникация с посолството и консулствата в Индия, за да осигури безопасността на южнокорейските граждани.

    Великобритания започна да изпраща вентилатори и устройства за концентриране на кислород. Членовете на ЕС също трябва да изпратят помощ, a САЩ отмени забраната за изпращане на суровини в чужбина, което позволява на Индия да произвежда повече от ваксината на AstraZeneca.

    Общо 20 201 случая и 380 смъртни случая са регистрирани в Делхи в понеделник вечерта, се казва в бюлетин, издаден от местния здравен отдел. Столицата отчита повече от 20 000 случая всеки ден през последните десет дни, като общият брой на случаите е 1 077 916, включително 14 628 смъртни случая.

    По данни на университета „Джон Хопкинс“ от началото на пандемията Индия е регистрирала 17 636 186 случая на инфекции и 197 894 смъртни случая. Това нарежда страната на второ място в света по потвърдени инфекции след САЩ и на четвърто по смъртност след САЩ, Бразилия и Мексико.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    02 май 2024, 16:21
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    02 май 2024, 13:44
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    02 май 2024, 11:25
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    02 май 2024, 09:49
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    02 май 2024, 08:03
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19