четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    825 прочитания

    Постигнато е условно споразумение за европейския портфейл за цифрова самоличност

    Целта е лични идентификационни данни и електронни сертификати да могат да се използват сигурно за удостоверяване онлайн и офлайн и за достъп до публични и частни услуги на територията на целия Съюз
    30 юни 2023, 11:42 a+ a- a

    Снимка: ЕК

    Депутатите и шведското председателство на Съвета постигнаха условно споразумение по ключови елементи от законодателството по време на междуинституционални преговори, съобщи пресслужбата на Европейския парламент (ЕП).

    Портфейлът за цифрова самоличност би позволил на гражданите да се идентифицират и удостоверяват онлайн, без да се налага да прибягват до търговски доставчици, какъвто е случаят в момента – практика, която поражда опасения за доверие, сигурност и поверителност. Това също ще даде на потребителите пълен контрол върху техните данни и ще им позволи да решат каква информация да споделят и с кого.

    По време на преговорите евродепутатите гарантираха, че Европейският портфейл за цифрова самоличност се превръща в многофункционален инструмент, който може също така да позволява взаимодействие между партньори, да използва електронни подписи за подписване на документи и генериране на псевдоними. Евродепутатите също така настояха за мерки за укрепване на поверителността и киберсигурността, както и за изискване трети страни да се регистрират в националните органи преди взаимодействие с портфейла.

    Сертифицирането на European Digital Identity Wallet съгласно Общия регламент за защита на данните (GDPR) ще бъде доброволно, макар и с клауза за преглед. Използвайки така нареченото табло за поверителност, потребителите ще имат възможност да поискат чрез портфейла изтриване на техните данни, както е предвидено в GDPR.

    Използването на портфейла на ЕС винаги ще бъде доброволно. Членовете на ЕП също така искат да гарантират, че гражданите, които решат да не го приемат, няма да бъдат третирани по различен начин от онези, които го приемат. Схемата ще изисква всяка държава-членка да уведоми поне един „портфейл“ в рамките на национална схема за електронна идентификация, която ще бъде оперативно съвместима на ниво ЕС.

    Проектозаконът включва разпоредби за сигурно искане, получаване, съхраняване, комбиниране и използване на лични идентификационни данни и електронни сертификати, които могат да се използват за удостоверяване онлайн и офлайн и за достъп до публични и частни услуги.

    Следващи стъпки
    Ще се проведат допълнителни дискусии със Съвета, за да се финализира законът. След това ще трябва да бъде одобрен както от Парламента, така и от Съвета по-късно тази година, преди да стане закон.

    Предистория
    Проучване на изследователската служба на ЕП подчертава, че след пандемията предоставянето на публични и частни услуги става все по-дигитално. В същото време субекти като банки, доставчици на електронни комуникационни услуги и компании за комунални услуги, някои от които трябва да събират атрибути за самоличност, действат като проверени доставчици на самоличност.
    Съществуващите решения за дигитален портфейл обикновено са свързани с решения за плащане и позволяват на потребителите да съхраняват и свързват данни в единна безпроблемна среда на своите мобилни телефони. Според Комисията обаче докато тези решения са изключени от потвърдена физическа самоличност, това удобство идва с цената на загуба на контрол върху личните данни, което прави измамите и заплахите за киберсигурността по-трудни за смекчаване.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 10 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 11 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 12 часа
    преди 13 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 14 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично