сряда, 17 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  708 прочитания

  Тайванската TSMC изгражда завод в Германия

  Инвестицията е на стойност €3,47 млрд., съоръжението ще е в Дрезден
  09 август 2023, 08:59 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Тайванският производител на чипове TSMC одобри план на стойност $3,8 млрд. (€3,47 млрд.) за изграждане на фабрика в източногерманския град Дрезден, предаде „Дойче веле“.

  TSMC е най-големият договорен производител на чипове в света. Той преговаря с източногерманската провинция Саксония, където се намира Дрезден, от 2021 г. за изграждането на завод за производство или „фабрика“. Заводът, който трябва да бъде открит през 2027 г., е определен да има капацитет от 40 000 300-милиметрови пластини на месец.

  „С тази инвестиция на TSMC още един глобален играч в сектора на чиповете идва в Германия. Това показва, че Германия е привлекателно и конкурентно място“, каза германският министър на икономиката Робърт Хабек в изявление.

  TSMC също така инвестира $40 млрд. в нов завод в западния американски щат Аризона. Чиповият гигант съобщи в изявление, че е одобрил капиталова инжекция от не повече от $4,5 млрд. за този завод като част от цялостната инвестиция.

  Производителят на авточасти Bosch и производителят на чипове Infineon, както германският, така и холандският NXP, ще построят завода заедно с TSMC, като общата инвестиция надхвърля €10 млрд. TSMC ще държи 70% в съвместното предприятие, докато останалите три ще притежават по 10%.

  Според бизнес всекидневника Handelsblatt Германия се е съгласила да се включи в строителството с €5 млрд. от правителствения фонд за климата и трансформацията. Европейската комисия трябва да одобри тази изнвестиция.

  Германският натиск е част от по-широка европейска цел за привличане на производители на полупроводници и компютърни чипове, за да защитят по-добре своите вериги за доставки. Това се случи, когато индустриите бяха засегнати от недостиг на полупроводници по време на пандемията, припомня „Дойче веле“. ЕС вече одобри план за субсидии в размер на €43 млрд. за удвояване на капацитета за производство на чипове до 2030 г.

  Производителите в Китай, Тайван, Южна Корея и Япония имат най-високо производство в световен мащаб.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 5 часа
  Петя Димитрова, АББ: Няма основания да се очаква, че лихвите ще се повишат с въвеждането на еврото
  Между 300 и 400 млн. лв. се очаква да изразходват банките у нас за въвеждането на еврото
  преди 6 часа
  В София ще се проведат първите в България конференция и хакатон, посветени на Ethereum
  ETHSofia ще се състои между 17 и 19 октомври в Иновационен форум „Джон Атанасов“
  преди 7 часа
  ОББ: Очакваме по-висок икономически растеж през тази година в сравнение с 2023
  Пазарът на труда се характеризира с ограничено предлагане на квалифициран персонал и относително високо търсене, което се отразява във висок ръст на средната работна заплата
  преди 8 часа
  Tesla ще съкрати над 10% от работната си сила
  Двама висши мениджъри също се оттеглят
  преди 9 часа
  Sameday планира 200% увеличение на точките за доставка извън дома в България
  Експанзията до 1500 точки до края на 2024 г. е част от регионален инвестиционен план в размер на €30 млн.