четвъртък, 16 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    1124 прочитания

    ЕК препоръчва преговори за за членство с Украйна и Молдова

    За Грузия препоръката е за статут на страна кандидатка, а за Босна и Херцеговина - да се започнат преговори за присъединяване, след като изпълни критериите
    08 ноември 2023, 16:21 a+ a- a

    Европейската комисия прие пакета относно разширяването за 2023 г., в който се прави подробна оценка на актуалното състояние и напредъка, постигнат по пътя към присъединяване към Европейския съюз от Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония, Сърбия, Турция и — за първи път — на Украйна, Молдова и Грузия.

    Докладът е съсредоточен върху напредъка в изпълнението на основните реформи и формулира ясни насоки относно предстоящите приоритетни реформи. Присъединяването е и ще продължи да бъде процес, основан на заслуги, който зависи изцяло от постигнатия от всяка страна обективен напредък.

    ЕК препоръчва да се започнат преговори с Украйна и Молдова, да се предостави статут на страна кандидатка на Грузия и да се започнат преговори за присъединяване с Босна и Херцеговина, след като бъде постигната необходимата степен на съответствие.

    Европейската комисия прие също така нов план за растеж за Западните Балкани с цел на региона да се предоставят някои от ползите от членството преди присъединяването, да се стимулира икономическият растеж и да се ускори социално-икономическото сближаване.

    Целта следва да бъде да се даде възможност на партньорите да ускорят реформите и инвестициите, за да ускорят значително скоростта на процеса на разширяване и растежа на своите икономики. За тази цел за периода 2024—2027 е предложен нов Инструмент за реформи и растеж за Западните Балкани в размер на 6 милиарда евро. Плащанията ще се извършват едва след изпълнението на договорените реформи.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 9 часа
    НСИ отчита дефлация през април
    Годишната инфлация е 2.4%
    преди 10 часа
    "Най-лошото е зад гърба ни": ЕК очаква неголям темп на растеж, който ще се засили през 2025
    Геополитическо напрежение продължава да носи рискове за ЕС
    преди 11 часа
    преди 12 часа
    Questers става Pwrteams
    Управлението на компанията поема Карел Саурвалт, който и преди интеграцията е начело на Pwrteams
    преди 13 часа
    Wizz Air пуска полети от Варна до Лондон Гетуик
    Те стартират от 18 юни и ще бъдат изпълнявани 3 пъти седмично