събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  747 прочитания

  Инфлацията в САЩ остана непроменена през октомври

  Засилват се очакванията икономиката да избегне рецесия
  15 ноември 2023, 16:22 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Потребителските цени в САЩ останаха непроменени през октомври, тъй като американците плащаха по-малко за бензин, а годишното покачване на базовата инфлация е най-малкото от две години, което затвърждава мнението, че Федералният резерв (Фед) вероятно е приключил с повишаването на лихвените проценти, отбелязва „Ройтерс“.

  Въпреки че наемите продължиха да се покачват миналия месец, темпът на увеличението се забавя значително спрямо септември. По-слабите от очакваното показания на инфлацията, отчетени от Бюрото по трудова статистика (BLS) към Министерството на труда в комбинация с данни от този месец, показващи забавяне на растежа на работните места и заплатите през октомври, засилват очакванията, че икономиката може да избегне рецесията от която всички се опасяват.

  Непромененото отчитане на индекса на потребителските цени (ИПЦ), първото от повече от година, последва ръст от 0,4% през септември. Цените на бензина намаляват с 5,0%, компенсирайки продължаващото увеличение на разходите за наемане на жилища. Цените на бензиностанциите се повишават с 2,1% през септември.

  Цените на храните се увеличават с 0,3% след покачване с 0,2% през всеки от предходните три месеца. Цените на хранителните стоки се увеличават, водени от по-високите цени на месото, рибата и яйцата. Зърнените храни и хлебните изделия също са поскъпнали, докато цените на плодовете и зеленчуците остават без промяна.

  През 12-те месеца до октомври ИПЦ се покачва с 3,2% след покачване с 3,7% през септември.
  Икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, прогнозираха CPI да се повиши с 0,1% на месечна база и с 3,3% на годишна база.

  Въпреки че нарастването на потребителските цени на годишна база намалява от връх от 9,1% през юни 2022 г., дезинфлационната тенденция е спряна през последните месеци на фона на силна икономика, която се захранва от относително стеснен пазар на труда. Инфлацията продължава да надвишава целта на Фед от 2%.

  Повечето икономисти смятат, че най-бързата кампания за затягане на паричната политика на централната банка на САЩ от 80-те години на миналия век е приключила, наратив, срещу който председателят на Фед Джером Пауъл и други политици се противопоставят. Миналата седмица Пауъл каза, че „ако стане подходящо да затегнем допълнително политиката, няма да се поколебаем да го направим“.

  Финансовите пазари дори очакват намаление на лихвените проценти следващия май, според инструмента FedWatch на CME Group. От март 2022 г. Фед повиши основния си лихвен процент с 525 базисни пункта до текущия диапазон от 5,25%-5,50%.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията