събота, 24 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1124 прочитания

  ЕК отваря достъпа до суперкомпютри на ЕС за стартъпи

  Целта е да се ускорят разработките в областта на изкуствения интелект
  17 ноември 2023, 13:47 a+ a- a

  Европейската комисия и Съвместното предприятие за европейски високопроизводителни изчислителни технологии (СП EuroHPC) поеха ангажимент да отворят и разширят достъпа до суперкомпютрите на световно равнище, с които разполага ЕС, за стартиращи европейски предприятия с проекти в областта на изкуствения интелект (ИИ), МСП и по-широката общност с интерес в областта на ИИ.

  Разширяването на достъпа до суперкомпютри от световна класа ще повлияе положително на по-нататъшното разработване и по-мащабно прилагане на модели на ИИ. Така ще се скъси времето за обучение от месеци или години на седмици.

  Различни субекти от ЕС с дейност и интереси в областта на ИИ и високопроизводителните изчислителни технологии (ВИТ) ще си сътрудничат тясно, за да стимулират революционните иновации и да повишат конкурентоспособността на европейската промишлена екосистема в областта на ИИ. Това ще ускори развитието на ИИ и ще позиционира Европейския съюз като световен конкурентоспособен лидер.

  Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен заяви: „Европа е лидер в областта на суперкомпютрите благодарение на инвестициите, които направихме през последните години. Разполагаме с три най-съвременни суперкомпютъра в ЕС. Трябва да използваме тази мощ. Днес обявяваме, че ще разширим достъпа до европейската инфраструктура за суперкомпютри. Това ще помогне на новите предприятия да водят разработването и по-мащабното прилагане на изкуствения интелект по отговорен начин и в съответствие с европейските ценности.“

  Понастоящем Европейският съюз е един от лидерите в областта на суперкомпютрите в световен мащаб. Благодарение на усилията на СП EuroHPC 3 от суперкомпютрите на ЕС са на световно равнище — LEONARDO, LUMI и MareNostrum5. С предстоящото нарастване на капацитета на СП EuroHPC за постигане на производителност от порядъка на екзафлопс и повече със суперкомпютрите на консорциума JUPITER и JULES VERNE, които имат тази производителност и чиято мощ ще нарасне още повече при работа с модели на ИИ, европейският ресурс в областта на суперкомпютрите ще играе ключова роля в създаването и обучението на всеобхватни основни модели на ИИ. 

  С подкрепата на Европейската комисия, държавите, които участват в съвместното предприятие EuroHPC, ще ускорят научните изследвания, развойната дейност, демонстрационните дейности и усилията за внедряване, свързани с европейската инфраструктура за суперкомпютри. Този ангажимент има за цел да допринесе за постигането на общата цел на Съюза — създаване на надеждна и отговорна глобална екосистема на ИИ.

  Ето някои конкретни стъпки в тази посока:

  лансиране на съревнованието Мащабен ИИ — голямото предизвикателство, което стартира днес и представлява сътрудничество, в което водеща роля им финансираният от ЕС проект AI-BOOST, а СП EuroHPC осигурява достъп до европейските суперкомпютри. Идеята е да се насърчи широкото участие на европейски стартиращи предприятия с опит в широкомащабни модели на ИИ. От победителите се очаква да предоставят разработените модели с лиценз с отворен код за нетърговска употреба или като публикуват резултатите от своите научни изследвания. В края на съревнованието ще бъдат избрани максимум 4 обещаващи европейски стартиращи предприятия в областта на ИИ, които ще получат достъп до съоръженията със суперкомпютри на EuroHPC с цел насърчаване на разработването на широкомащабни модели на ИИ в Европа, като победителите ще си поделят наградата от 1 млн. евро;

  отваряне на достъпа до капацитета на европейските суперкомпютри: Стартиращите предприятия с проекти в областта на етичния и отговорен ИИ ще получат достъп до съоръженията, което ще им позволи да обучават ефективно своите модели с помощта на европейските суперкомпютри;

  подобрени дейности и услуги: СП EuroHPC ще спомогне за подобряването на дейностите и услугите, които използват ВИТ, за да създаде условия за разработване на надежден ИИ в Европа. Целта е всички ангажирани с тематиката на ИИ да получат по-широк достъп до тези технологии и да се насърчи оптималното им използване за научни и промишлени иновации. Освен това, като част от работната програма на Комисията за 2024 г., ще предложим промени в Регламента относно съвместното предприятие EuroHPC, за да гарантираме устойчив и траен достъп до капацитета на европейските суперкомпютри за европейските стартиращи предприятия в областта на ИИ. 

   

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  Nvidia стана 4-тата най-голяма компания в света
  Пазарната капитализация на производителя на чипове достигна $1,96 трилиона
  преди 1 ден
  ЕС прие 13-и пакет от санкции срещу Русия
  За първи път се налагат санкции на китайски фирми, които помагат на Кремъл
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Над 120 BILLA магазина ще имат каси на самообслужване до края на 2024
  Веригата започва да въвежда в обектите си хибридния модел на плащане още през 2020
  преди 1 ден
  МОН: Над 156 хиляди ученици се обучават в професионални паралелки
  Националната търговско-банкова гимназия е училището с най-много учебни предприятия в света
  преди 1 ден
  преди 1 ден
  Colliers: Хибридният модел на работа ще се запази и тази година
  Развитието на споделени работни места вероятно ще се ускори през 2024, сочи доклад на компанията