четвъртък, 22 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  777 прочитания

  Cambridge Dictionary избра „халюцинирам“ за дума на 2023 г.

  Или как изкуственият интелект променя езика
  24 ноември 2023, 12:43 a+ a- a

  Изображение: Cambridge Dictionary

  Дума на годината според Cambridge Dictionary е „халюцинирам“ (hallucinate) – глагол: когато изкуствен интелект (ИИ/AI) халюцинира, той произвежда грешна информация.

  Защо?
  Потенциалът на генеративния изкуствен интелект продължава да бъде оживена тема на дискусия. Приливът на интерес тази година беше предизвикан от изобилие от инструменти, които се пускат за обществено ползване, като ChatGPT, Bard, DALL-E и BingAI. Зад всички тях стоят големи езикови модели (сложни математически представяния на езика, които се основават върху много големи количества данни и позволяват на компютрите да произвеждат език, който изглежда подобен на това, което може да каже човек).

  С тази нова технология идва нов език, казват от Cambridge Dictionary. През 2023 г. лексикографите на Cambridge Dictionary добавят към речника нови дефиниции, свързани с AI, включително голям езиков модел (LLM), генеративен AI (GenAI) и GPT. Много съществуващи думи, като например халюциниране, са приели допълнителни значения, свързани с ИИ тази година.

  Екипът на Cambridge Dictionary избир халюцинирам за своя дума на 2023 г., признавайки, че новото значение стига до сърцевината на това защо хората говорят за ИИ. GenAI е мощен инструмент, но всички ние все още се учим как да взаимодействаме с него безопасно и ефективно – това означава да сме наясно както с потенциалните му силни страни, така и с настоящите му слабости.

  Какво означава това за 2023 г.?
  Генеративният ИИ предизвика огромно количество дискусии в световен мащаб тази година заради потенциалния му позитивен отпечатък върху здравеопазването, транспорта, финансите и образованието.
  Въпреки че генеративният AI набра голяма инерция тази година, хората по света всъщност използват AI от десетилетия. Продукти и услуги, които предлагат персонализиране, независимо дали препоръчват телевизионно предаване за гледане или музикален плейлист, са възможни благодарение на ИИ. Дигиталните асистенти и интелигентните домашни устройства, като продукти на Apple, като Siri или Alexa на Amazon, използват технология за обработка на естествен език (клон на компютърните науки, който включва даване на компютрите на способността да интерпретират и създават език), за да осигурят желаните резултати.
  Когато вълнението среща реалността, ограниченията на генеративните AI инструменти са толкова възхитителни, колкото и техният потенциал. Халюцинациите на AI ни напомнят, че хората все още трябва да внесат своите умения за критично мислене в използването на тези инструменти. Големите езикови модели са толкова надеждни, колкото и информацията, от която се учат техните алгоритми. Човешкият опит може би е по-важен от всякога за създаване на достоверна и актуална информация, на която могат да се обучават LLM, казват още от Cambridge Dictionary.

  „В Кеймбридж ние се занимаваме с предоставяне на достоверна информация за езика за изучаващите английски, така че сме развълнувани от потенциала на достъпа с AI до нашето съдържание. Управлението на тенденцията на генеративните AI инструменти да халюцинират ще бъде от ключово значение за гарантиране, че нашите потребители могат да продължат да ни се доверяват. Появата на ново значение на „халюцинирам“ е чудесен пример за това. Хората експерти са тези които проследяват и улавят промените в езика, които правят речника на Кеймбридж надежден източник на информация за нови думи и сетива – тези, които публичните AI инструменти все още не са научили.“, казва Уендалин Никълс, мениджър издаване Cambridge Dictionary.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 16 минути
  Германската KAYSER Automotive инвестира в завод за автомобилни компоненти в Плевен
  Компанията ще развива дейността си в Логистичен парк БПД Плевен
  преди 1 час
  Nvidia отчете рекордни приходи
  Акциите на компанията отбелязват 200% ръст спрямо година по-рано
  преди 3 часа
  ЕК разследва TikTok за алгоритми, водещи до пристрастяване
  Китайската социална мрежа има над 1 млрд. потребители
  преди 6 часа
  Sameday България планира да инвестира над 17 млн. лева през 2024 г.
  През 2023 г., Sameday отчита 2,6 млн. доставени пратки, с 38% от тях получени чрез автоматизирани шкафчета за доставка извън дома
  преди 7 часа
  Capital One придобива Discover
  Сделката на стойност $35,3 млрд. ще обедини двете най-големи компании за кредитни карти в САЩ
  преди 8 часа
  БНБ: Чуждите инвестиции у нас с ръст от 28% за година
  Най-големите вложения в страната за януари - декември 2023 са от Швейцария, Австрия и Белгия