сряда, 21 февруари 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  808 прочитания

  Американската икономика с по-голям ръст през третото тримесечие

  Данните бяха ревизирани в положителна посока до 5,2% ръст на БВП
  30 ноември 2023, 11:35 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Икономиката на САЩ се увеличава повече, отколкото се смяташе първоначално през третото тримесечие, тъй като предприятията построиха повече складове и натрупаха машинно оборудване, но инерцията изглежда отслабва, тъй като по-високите разходи за заеми ограничават наемането и разходите, пише „Ройтерс“.

  Темпът на растеж, който беше най-бързият от почти 2 години, обаче, вероятно преувеличава здравето на икономиката през последното тримесечие. Измерена от страна на доходите, икономическата активност нараства с умерени темпове. Въпреки това докладът на Министерството на търговията показва, че икономиката продължава да расте въпреки страховете от рецесия, които продължават от края на 2022 г.

  Брутният вътрешен продукт се увеличава с 5,2% на годишна база през последното тримесечие, преразгледан спрямо предишния отчетен темп от 4,9%, съобщи Бюрото за икономически анализи на Министерството на търговията във втората си оценка за БВП за третото тримесечие. Това е най-бързият темп на разширяване от четвъртото тримесечие на 2021 г. насам.
  Икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, очакваха растежът на БВП да бъде преразгледан до 5,0%. Икономиката е нараснала с 2,1% през тримесечието април-юни и се разширява с темпове, доста над това, което служителите на Федералния резерв смятат за неинфлационен темп на растеж от около 1,8%.

  Възходящата ревизия на растежа отразява подобренията на бизнес инвестициите в структури, предимно складове и здравни заведения. Разходите на държавните и местните власти също са ревизирани нагоре. Жилищните инвестиции също се увеличават благодарение на строителството на повече еднофамилни къщи, което спомага за прекратяване на 9 поредни тримесечия на свиване.

  Инвестициите в частни запаси са по-високи от предишните оценки, тъй като търговците на едро трупат повече машинно оборудване. Инвестициите в материални запаси добавят 1,40% към растежа на БВП, вместо прогнозираните миналия месец 1,32%.

  Но ръстът на потребителските разходи, които представляват повече от две трети от икономическата активност в САЩ, е намален до 3,6%. Понижаването спрямо предварително прогнозирания темп на растеж от 4,0% се дължи на съкращения на разходите за финансови услуги и застраховки, както и за употребявани лекотоварни камиони, вероятно резултат от недостига, причинен от наскоро приключилата стачка на United Auto Workers.

  Личните доходи са по-високи от първоначалните оценки, отчитайки увеличението на заплатите. Процентът на спестяване е повишен до 4,0% от 3,8%. По-високите заплати допринасят за растежа на икономиката с темп от 1,5% през последното тримесечие, най-бързият от една година, когато се измерва от страната на доходите.

  Брутният вътрешен доход (БВД) се увеличава с 0,5% през второто тримесечие, но се свива с 0,2% на годишна база, първият спад от 3 години насам.

  Според доклад на Федералния резерв икономическата активност се е забавила от началото на октомври до средата на ноември, „като четири области отчитат скромен растеж, две показват, че условията са равни до леко понижени, а шест отбелязват лек спад в активността“.

  Забавящото се търсене повишава оптимизма, че централната банка на САЩ вероятно е приключила с повишаването на лихвените проценти през този цикъл, като финансовите пазари дори очакват намаляване на лихвените проценти в средата на 2024 г. От март 2022 г. Фед повиши своя референтен овърнайт лихвен процент с 525 базисни пункта до текущия диапазон от 5,25%-5,50%.

  Докладът за БВП потвърди също, че инфлацията се понижава, с леки ревизии надолу на мерките, наблюдавани от Фед за паричната политика.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 15 часа
  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries
  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  преди 15 часа
  Accenture придобива българската фирма за анализ на данни GemSeek
  Експертите от GemSeek ще станат първите служители на Accenture Song в България, заедно със служителите от Технологичния и Оперативния център, които в момента са над 1100
  преди 15 часа
  Бундесбанк: Германия вероятно е в рецесия
  Германската централна банка очаква тя да е слаба, но широкообхватна и продължителна
  преди 16 часа
  Проучване: 70% от френските компании у нас планират увеличаване на персонала
  Липсата на квалифицирани кадри, бюрокрацията, несигурната регулаторна рамка и неефективната администрация са сред основните трудности пред френския бизнес в България
  преди 17 часа
  Nokia и Dell ще си сътрудничат
  Двете компании ще изграждат „частно 5G“ и облачни мрежи