събота, 27 април 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    3986 прочитания

    Прогноза: Случаите на рак в Европа ще се увеличат в 22,5% до 2045 г.

    По данни на IARC има огромни разлики между страните с по-високи и по-ниски доходи
    02 февруари 2024, 16:13 a+ a- a

    Снимка: Economy.bg

    Смята се, че броят на новите случаи на рак в Европа ще нарасне с 22,5% през следващите две десетилетия, според нови оценки на Международната агенция за изследване на рака (IARC). Това е така, тъй като броят на диагностицираните ракови заболявания ще се увеличи с 55% в световен мащаб между 2022 г. и 2045 г., от приблизително 19,9 млн. случая на рак през 2022 г. до 30,9 млн. случая през 2045 г.

    Новите прогнози са публикувани преди Световния ден за борба с рака (4 февруари) и подчертават „нарастващото бреме“ на рака и необходимостта от справяне с неравенството в рака, според IARC, агенцията за борба с рака към Световната здравна организация (СЗО).

    Сред факторите, които допринасят за нарастването, са застаряването на населението, тютюнопушенето, алкохолът и затлъстяването, както и замърсяването на въздуха, твърди агенцията. В момента около един на всеки 5 души развива рак през живота си, докато около един на всеки 9 мъже и една на всеки 12 жени умират от него.

    С нарастването на заболеваемостта от рак, смъртността от рак също ще се увеличи от приблизително 9,7 млн. души през 2022 г. до 16,6 млн. души в световен мащаб през 2045 г.
    Броят на смъртните случаи, причинени от рак в Европа, може да нарасне с 32% процента, според новия анализ, цитиран от „Евронюз“.

    В Европа най-разпространеният вид рак е ракът на гърдата, следван от рака на простатата, колоректума и белите дробове, според оценките за 2022 г. на IARC. Най-честите причини за смърт от рак в ЕС са рак на белите дробове, колоректален рак и рак на гърдата, според данни на ЕС.

    „Във време, когато финансирането на здравеопазването е подложено на нарастващ натиск в цяла Европа, рискуваме да отменим десетилетия напредък за подобряване на здравето и благосъстоянието на милиони хора“, каза в изявление д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа. „Докато излизаме от пандемията Covid-19, моето послание към всички – както политици, така и граждани – е, че се нуждаем от повече, а не от по-малко здраве“.

    Нов доклад на Съюза за международен контрол на рака (UICC), също публикуван тази седмица, установи, че в Европа има големи неравенства по отношение на достъпа до грижи за рак. Хората с нисък социално-икономически статус в Швеция, например, са изложени на по-висок риск от смърт от рак в сравнение с тези, които са по-привилегировани, каза UICC. В Португалия около 30% от най-честите причини за рак са свързани с консумацията на тютюн.

    „Въпреки напредъка, който е постигнат в ранното откриване на ракови заболявания и лечението и грижите за пациентите с рак, съществуват значителни различия в резултатите от лечението на рак не само между регионите с високи и ниски доходи в света, но също така и в рамките на отделните държави“, според Кери Адамс, ръководител на UICC.

    „Къде живее някой не трябва да определя дали да живее. Съществуват инструменти, които позволяват на правителствата да приоритизират грижите за рака и да гарантират, че всеки има достъп до достъпни и качествени услуги. Това не е само ресурсен въпрос, а въпрос на политическа воля“.

    Сред мерките, за които UICC призова, са увеличаване на финансирането за неравенствата в рака, включване на раковите услуги в националните планове за здравеопазване и прилагане на общи програми за скрининг на рака.

    Новите оценки от Глобалната обсерватория на рака на IARC откриват големи неравенства между по-развитите и слаборазвитите страни. В страни с висок индекс на човешко развитие (ИЧР/HDI), показател, базиран на образование, очаквана продължителност на живота и доходи, една от 12 жени ще бъде диагностицирана с рак на гърдата, докато една от 71 жени ще умре от него. Но в страните с нисък HDI само една от 27 жени е диагностицирана с рак на гърдата, но една от 48 жени умира от него.

    „Жените в страните с по-нисък HDI са с 50% по-малка вероятност да бъдат диагностицирани с рак на гърдата, отколкото жените в страните с висок HDI, но въпреки това те са изложени на много по-висок риск от смърт от болестта поради късна диагностика и неадекватен достъп до качествено лечение“, каза Изабел Соерйоматарам, заместник-ръководител на отдела за наблюдение на рака на IARC.

    Като цяло прогнозният брой нови случаи на рак в страните с нисък HDI ще се увеличи със 107% между 2022 г. и 2045 г., докато прогнозният брой случаи на рак в страните с висок HDI ще се увеличи с 36%.

    „Диагностиката, лечението и оцеляването не трябва да зависят от това къде сте родени или колко доходи печелите. Победата над рака трябва да бъде начинание на цялото общество, което обединява всички части на здравната система по целия път на грижа“, добави Клуге.
    Междувременно проучване на СЗО в 115 държави показа, че мнозинството от страните не финансират адекватно услугите за рак като част от здравното покритие, като експертите призовават за големи инвестиции за справяне с различията между държавите.

    По-рано IARC подчерта, че оценките трябва да се тълкуват с „предпазливост“ поради ограниченията на данните за рака в световен мащаб, „особено в страните с ниски и средни доходи“.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 21 часа
    ОИСР: 15-годишните у нас с по-ниски очаквания за завършване на висше от връстниците си по света
    Социално-емоционалните умения са решаващи за академичния успех, професионалната реализация и качеството на живот на младежите, сочи проучване на ОИСР
    преди 22 часа
    Метрото ще се разшири с 2 станции в "Люлин"
    Прогнозната цена е 147 млн. лева, ще се търси финансиране и от ЕС
    преди 22 часа
    За първи път: Пускат 7 двуетажни влака у нас
    Полска фирма ще достави на България влаковете за над 300 милиона лева
    преди 22 часа
    Българските иновативни училища влизат в мрежата на ОИСР
    Създателят на изследването PISA е у нас, за да представи резултатите от социално-емоционалните умения на учениците по света
    преди 1 ден
    Делойт Централна Европа откри нов хъб в София
    Екипът в София в момента се състои от 50 професионалисти, амбицията е да се увеличи до 500 през следващите няколко години