събота, 20 април 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  1615 прочитания

  САЩ отпусна $1,5 млрд. на GlobalFoundries

  Третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение в Ню Йорк
  20 февруари 2024, 16:16 a+ a- a

  Снимка: ЕК

  Правителството на САЩ отпуска $1,5 млрд. на GlobalFoundries за субсидиране на производството на чипове, първата голяма награда от фонд от $39 млрд., одобрен от Конгреса през 2022 г. за подпомагане на местното производство на чипове.

  GlobalFoundries, третият по големина договорен производител на чипове в света, ще построи ново съоръжение за производство на полупроводници в Малта, Ню Йорк, и ще разшири съществуващите операции там и в Бърлингтън, Върмонт, съгласно предварително споразумение с Министерството на търговията.

  През януари министерството обяви планирана награда от $162 млн. за Microchip Technology и $35 млн. за съоръжение на BAE Systems в Ню Хемпшир през декември.
  Безвъзмездната помощ от $1,5 млрд. на GlobalFoundries ще бъде придружена от налични заеми в размер на $1,6 млрд., като се очаква финансирането да генерира $12,5 млрд. общи потенциални инвестиции в двата щата, казаха от отдела.

  „Чиповете, които GlobalFoundries ще произвежда в тези нови съоръжения, са основни чипове за нашата национална сигурност“, каза министърът на търговията Джина Раймондо пред репортери.

  Чиповете на GlobalFoundries се използват в сателитни и космически комуникации и отбранителната индустрия заедно с откриване на мъртви зони и предупреждения за сблъсък в превозни средства, заедно с Wi-Fi и мобилни връзки.

  „Като индустрия сега трябва да насочим вниманието си към увеличаване на търсенето на чипове, произведени в САЩ, и към увеличаване на нашата талантлива работна сила за чипове в САЩ“, каза главният изпълнителен директор на GlobalFoundries Томас Колфийлд в изявление.
  GlobalFoundries отвори завод за производство на чипове на стойност $4 млрд. в Сингапур през септември, като част от голямо глобално разширяване на производството.

  Разширяването на съоръжението в Малта ще осигури стабилни доставки на чипове за доставчици и производители на автомобили, включително General Motors, добави Раймондо.
  GlobalFoundries и GM обявиха на 9 февруари дългосрочна сделка за автомобилния производител за осигуряване на процесори, произведени в САЩ, които ще му помогнат да избегне фабрично спиране на недостига на чипове като този по време на пандемията COVID-19.

  „Инвестицията на GlobalFoundries в Ню Йорк едновременно осигурява стабилно снабдяване с полупроводници в САЩ, за да помогне на GM да отговори на търсенето и подкрепя лидерството на САЩ в автомобилните иновации“, каза президентът на General Motors Марк Ройс.

  Новото съоръжение в Малта ще произвежда чипове с висока стойност, които в момента не се правят никъде в Съединените щати, добави Раймондо.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 1 ден
  JPMorgan: Не разчитайте на увеличаване на биткойна след разполовяването
  Банката прогнозира спад в стойността на най-голямата криптовалута в света
  преди 1 ден
  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси
  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  преди 2 дни
  В София започна Serp Conf. 2024 International
  Вторият ден на конференцията, 19 април, е с акцент върху електронната търговия
  преди 2 дни
  Марк Рюте: Ще съдействаме и пред Австрия за пълноправното ви членство
  Неприемливо е да не сте членове на Шенген и по сухопътни граници, заяви министър-председателят на Нидерландия
  преди 2 дни
  BILLA България стартира своята лятна програма за ученици от цялата страна
  Всички желаещи могат да кандидатстват онлайн в новия кариерен сайт на компанията
  18 април 2024, 08:29
  Китайската икономика с по-висок от очакваното ръст
  Подпомогната от промишленото производство