понеделник, 24 юни 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  933 прочитания

  В САЩ съобщиха за случай на човек, заразен с птичи грип

  Заболяването е започнало да засяга крави в Тексас и още два щата
  02 април 2024, 13:17 a+ a- a

  Снимка: Economy.bg

  Най-малко един човек в Тексас, САЩ, е бил диагностициран с птичи грип, след като е имал контакт с дойни крави, за които се предполага, че са заразени, съобщиха държавни служители. Съобщението добавя тревожно измерение към епидемия, която е засегнала милиони птици и морски бозайници по целия свят и, наскоро, крави в САЩ, отбелязва New York Times.

  Засега няма признаци вирусът да се е развил по начини, които биха му помогнали да се разпространява по-лесно сред хората, казаха федерални служители.

  Пациентът е работил директно с болни дойни крави, каза Лара М. Антон, говорител на Тексаския департамент на държавните здравни услуги. „Тествахме около дузина хора със симптоми, които работят в мандри, и само един човек е дал положителен тест“ за вируса, каза тя в имейл.

  Основният симптом на пациента е конюнктивит; индивидът се лекува с антивирусно лекарство и се възстановява, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC).

  Министерството на земеделието обяви първите случаи в млечни стада в Тексас и Канзас миналата седмица, а няколко дни по-късно и в допълнително стадо в Мичиган. Предварителните тестове показват, че кравите в Ню Мексико и Айдахо също може да са заразени. Вирусът е идентифициран като същата версия на H5N1, грипен подтип, който циркулира сред птиците в Северна Америка.

  CDC работи с щатските здравни служби за наблюдение на други хора, които може да са били в контакт със заразени птици и животни, съобщи агенцията в понеделник (1 април). Тя също така призова хората да избягват контакт с болни или мъртви птици и животни, както и със сурово мляко, изпражнения или други потенциално замърсени материали.

  Това е едва вторият случай на птичи грип H5N1 при хора в САЩ; първият е през 2022 г. Рискът за широката общественост остава нисък, казаха експерти. Но тестването и анализът продължават и има много въпроси без отговор.

  Кравите са вид, за който се смяташе, че не е високорисков за птичи грип. Някои експерти са изненадани от разпространението на заболяването сред добитъка. Положителното е, че повечето крави, заразени с птичи грип са възрастни животни и имат леки симптоми – повишена телесна температура (но не твърде висока), загуба на апетит и намалено производство на мляко. Но животните се възстановяват от заболяването. Млякото което дават по време на боледуване е гъсто и обезцветено, според фермери.

  Анализирането на генетичната последователност на вируса от заразени птици, крави и хора може да разкрие дали H5N1 е придобил мутации, които да му помагат да се разпространи сред хората. Учените следят внимателно инфекциите при птици и морски бозайници, а сега и при крави и засега вирусът не изглежда да има способността да се разпространява ефективно между хората.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  21 юни 2024, 16:35
  21 юни 2024, 15:24
  България пое ротационното председателство на Съвета на гуверньорите на ЕИБ
  Вицепремиерът и министър на финансите Людмила Петкова, в качеството си на гуверньор за България на ЕИБ, е новият ротационен председател на Съвета на гуверньорите на финансовата институция
  21 юни 2024, 13:40
  21 юни 2024, 11:37
  Предстои четвъртото издание на фестивала „Ало, Космос! Говори България!“
  Тази година освен научни работилници, интераĸтивни изложения и разговори с учени от различни области на науката програмата ще предложи и среща с астронавта Майкъл Лопес-Алегрия
  21 юни 2024, 10:54
  Българският INSAIT изпреварва Kеймбридж, Корнел и Технион на знаков форум за AI
  Сред авторите се записва името на един от най-младите участници в историята на CVPR – единадесетокласничката Рени Паскалева