понеделник, 20 май 2024   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  4754 прочитания

  СЗО даде ново име на Covid и други респираторни вируси

  Международната агенция актуализира терминологията, която препоръчва за описание на респираторни инфекции
  19 април 2024, 08:04 a+ a- a

  Снимка: iStock

  Отне две години на повече от сто учени от цял свят, за да стигнат най-накрая до една и съща страница по отношение на най-добрия език, който да се използва, когато се говори за въздушно-капкови и респираторни вируси, пише Quartz.

  Световната здравна организация (СЗО) заяви, че тези вируси, които включват Covid-19, грип, морбили, Респираторен синдром на Близкия изток (MERS) и туберкулоза, вече ще се наричат „патогени, които се предават по въздуха“.

  Международната здравна агенция заяви в доклад, че се е консултирала със стотици експерти в различни научни области от 2021 до 2023 г. след липса на общ език, използван в отговор на пандемията от Covid-19.

  „По време на пандемията термините „въздушно-капково“, „въздушно-капково предаване“, „капчици“ и „аерозоли“ бяха използвани по различни начини от различни заинтересовани страни, което допринесе за объркване при съобщаването на това как този патоген се предава в човешките популации“, се казва в доклада. Тези несъответствия доведоха до много реални последици.

  Например СЗО не препоръча веднага използването на маски в началото на пандемията. В публикация в социалните медии от март 2020 г. организацията каза „ФАКТ: #COVID19 НЕ се предава по въздуха. #коронавирусът се предава главно чрез капчици, генерирани, когато заразен човек кашля, киха или говори.“

  В новия доклад СЗО вече обезсърчава разграничаването между аерозоли, по-малки инфекциозни респираторни частици и по-големи капчици. СЗО казва, че тези частици „съществуват в непрекъснат спектър от размери и не трябва да се прилагат отделни гранични точки, за да се разграничат по-малките от по-големите частици“.

  Терминологията, която експертите използват за болести, особено имената, може да има широкообхватни последици, пише изданието. До такава степен, че през 2015 г. СЗО издаде ръководство за най-добри практики за назоваване на нови заболявания.

  „Използването на имена като „свински грип“ и „респираторен синдром на Близкия изток“ има нежелано отрицателно въздействие чрез стигматизиране на определени общности или икономически сектори“, каза тогавашният помощник-генерален директор на СЗО по здравната сигурност д-р Кейджи Фукуда.

  Той добави, че имената на болестите преди това са предизвиквали негативни реакции срещу определени религиозни и етнически общности

  В насоките си СЗО препоръчва географските местоположения, имената на хората, животните и храните да не се използват за назоваване на болест. Вместо това новите имена трябва да използват по-общи и описателни термини въз основа на симптоми, причини и патогени.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 3 часа
  ЕК заплаши да глоби Microsoft заради AI рискове в търсачката Bing
  Брюксел е разтревожен от рисковете от "халюцинации" и разпространението на deepfakes
  преди 6 часа
  БАН: Членството в еврозоната може да се отложи и след 2025
  Инфлацията постепенно ще намалява, но ще бъде по-висока от обичайната през предходното десетилетие
  преди 8 часа
  София Тех Парк ще е домакин на South East European Innovators Challenge
  Инициативата е на алианс от научно-технологични паркове в Югоизточна Европа
  преди 9 часа
  Нови 80 млн. лв. за заплати във висшето образование у нас
  Повишението ще обхване 33 държавни университети