събота, 04 май 2024   RSS
    Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


    429 прочитания

    Lego дарява модели на ЯМР на болници

    Целта е да се помогне на децата, които трябва да се подложат на този тип изследвания
    22 април 2024, 13:14 a+ a- a

    Снимки: LEGO®

    Фондацията LEGO обяви, че ще дари 600 скенера LEGO® за ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) на болници по целия свят, за да помогне на децата да се справят с несигурността от провеждането на този тип изследване.

    Това, което започва през 2015 г. като проект за служителя на LEGO Ерик Улерлунд Щер и университетската болница Одензе, Дания, сега се мащабира и пилотира с нови обучителни материали за болничния персонал. Екипът разработва комплектите като начин да помогне на децата да се ориентират в често обезсърчителния и плашещ процес на сканиране с ЯМР. Комплектите са предназначени да помогнат на децата да си сътрудничат по-добре с медицинските професионалисти и да разберат какво представлява голямата и сложна машина за ЯМР.

    Ерик Улерлунд Щер, химически техник в LEGO Group каза: „Изключително се гордея с този проект и положителното въздействие, което вече има. Видях от първа ръка как децата реагираха на тези модели; карайки ги да се чувстват по-спокойни и превръщайки едно често силно стресиращо изживяване в положително, забавно. От правенето на няколко модела LEGO за ядрено-магнитен резонанс с други служители на LEGO в свободното ни време е удивително да видим как проектът сега се разпространява по-широко.“

    Скенерът LEGO MRI е разработен с акцент върху децата и подход за учене чрез игра, който укрепва развитието на уменията на децата. Моделът е проектиран около лечението с магнитен резонанс на детето и е средство за медиците да улеснят както ролевата игра, така и диалога, така че детето да се чувства в безопасност и да може да изгради увереност и устойчивост преди действителното изследване, като на свой ред намалява стреса и безпокойството. Играта мотивира естественото любопитство и откритост на детето да опита нови, понякога трудни преживявания. Тъй като играта улеснява безопасно и удобно „обучително пространство“ за реални събития и последствия, това е мощен начин за децата да развият своите социални и емоционални умения. Може също така да бъде част от набор от игрови преживявания, които допринасят за амбицията на медицинските специалисти да намалят употребата на анестезия, споделят от Lego.

    Откакто е направен първият прототип, екипът на радиологичното отделение в университетската болница в Одензе използва скенерите за ядрено-магнитен резонанс LEGO като част от техния игрив учебен подход, за да помогне на над 200 деца на възраст от 4 до 9 години годишно.

    Ула Йенсен от катедрата по радиология в университетската болница Одензе, Дания, каза: „ЯМР скенерите са огромни машини. Освен това издават много шум, което може да бъде много плашещо за децата. Нашият екип установи, че използването на модели като модела LEGO е довело до по-положителни, спокойни преживявания за много деца. Това е от полза за детето, семейството му, а също и за качеството на сканирането с ядрено-магнитен резонанс, което зависи от това човекът да е много неподвижен до един час, за да се получи.“

    Близо 100 болници по света вече са се възползвали от скенера LEGO MRI благодарение на Ерик и неговата искрена отдаденост. Проектът е изключително добре приет и за да създаде още по-голямо въздействие и по-добро разбиране на потенциала му, LEGO Foundation сега мащабира проекта и насърчава болници от цял свят да кандидатстват за един от 600-те модела, налични в момента (към февруари 2024 г.). Създадени от доброволци на LEGO, моделите ще бъдат доставени напълно безплатно до болниците. След като бъде разпространена, LEGO Foundation ще генерира прозрения от участващите болници, за да продължи да изгражда изследвания, базирани на доказателства и на свой ред да ръководи потенциални бъдещи проекти.

    За да подпомогне по най-добрия начин използването на скенери LEGO MRI, LEGO Foundation разработва четири обучителни видеоклипа, които да придружават модела. Тези видеоклипове са предназначени да помогнат на медицинския персонал да напътства децата през процеса на сканиране с ядрено-магнитен резонанс – и на свой ред да улеснят тяхното социално и емоционално обучение чрез игра. Видеоклиповете са достъпни безплатно за всяка болница, която иска да научи повече за подхода.

    Моделът съдържа близо 500 елемента и е с размери 13 см ширина, 25,5 см дължина и 10,5 см височина.

    Нагоре
    Отпечатай
     
    * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

    преди 1 ден
    Pfizer увеличи прогнозата за печалба
    Причината – съкращения в разходите и по-добро от очакваното търсене на продукти за Covid
    преди 2 дни
    ОИСР очаква стабилен икономически ръст през 2024 и 2025 г.
    Очаква се обаче растежът да остане под дългосрочната средна стойност
    преди 2 дни
    OpenAI се споразумя с Financial Times
    Компанията за изкуствен интелект ще може да използва данни на изданието, за да обучава езиковите си модели
    преди 2 дни
    Федералният резерв остави лихвите непроменени
    Не е ясно дали американската централна банка ще успее да направи 3 намаления на лихвените проценти тази година
    преди 2 дни
    Coca-Cola ще използва облачните AI услуги на Google
    Сделката е на стойност $1,1 милиарда
    30 април 2024, 16:30
    Изследователски институт по иновативна медицина ще бъде открит в МУ-София
    Ще се провеждат проучвания на злокачествени тумори и изследвания, свързани с усложненията от Ковид-19