петък, 20 май 2022   RSS
  Барометър | Региони | Компании | Лица | Назначения


  3965 прочитания

  Румъния даде зелена светлина на Chevron да търси шистов газ

  Проучванията ще се правят близо до границата с България
  09 май 2013, 15:18 a+ a- a

  Петролният гигант Chevron получи разрешение да търси шистов газ по румънското черноморие, съобщи министерството на околната среда в Румъния, цитирано от агенция „Франс прес” (AFP). Това стана факт въпреки рисковете от техниката, известна като „фракинг”, отбелязва AFP.

  Агенцията за защита на околната среда в Констанца, югоизточна Румъния, е издала разрешителни за сеизмични проучвания в Костинешти и Вама Веке, които се намират на брега на Черно море до границата с България.

  Разрешителните позволяват на компанията да извършва „контролирани експлозии” на дълбочина между 10 и 15 метра в район от 1800 кв. м. През януари Chevron получи сертификати и за източния румънски регион Барлад, което насърчи операциите й в страната.

  Добивът на шистов газ предизвика протести в много страни по света, като фракингът беше забранен в страни като Франция и България, посочва AFP.

  Румънското правителство въведе едногодишен мораториум върху фракинга, който изтече през декември.

  Миналият месец румънският министър на околната среда Рована Плумб заяви, че проучванията не представляват риск и добави, че Румъния трябва да разбере дали наистина притежава значителни залежи от шистов газ.

  Според проучване на американското правителство в Румъния, България и Унгария има шистови залежи от общо 538 милиарда кубични метра.

  Нагоре
  Отпечатай
   
  * Въведеният имейл се използва само за целите на абонамента, имате възможност да прекратите абонамента по всяко време.

  преди 10 часа
  DHL Freight отваря нова логистична база в София
  Ще бъдат открити 100 нови работи места
  преди 10 часа
  Основаната от българин Leanplum е придобита от CleverTap
  Офисът в София става вторият най-голям развоен център в новата компания, броят на служителите в България ще се увеличи с 20% до края на годината.
  преди 14 часа
  ЕК с план за 300 млрд. евро за намаляване на енергийната си зависимост от Русия
  С REPowerEU Брюксел предлага диверсификация на енергийните доставки, по-бързо въвеждане на възобновяеми енергийни източници и пестене на енергия
  преди 16 часа
  Лорер: Японски автомобилен концерн изгражда развоен център у нас, наема 50 инженери
  Швейцарска компания вдига завода за микрооптика в Първомай за 85 млн. лв и открива над 100 работни места, обяви министърът
  преди 16 часа